Bebek çocuk Yeme İçme

Bademcik ve Geniz Eti İle İlgili Yaşadıklarımız

Oğlumun 2012 yılındaki geniz eti ameliyatı ile ilgili blog yazılarına google aramalarından gelip bana instagramdan ulaşarak sorular soran çok kişi oluyor. Geniz eti ameliyatını niye yaptırdınız, sonra memnun kaldınız mı, şikayetleriniz geçti mi türünden bir çok soru geliyor.

Hepsini cevaplayayım; soranlara da bundan sonra yazının linkini vereceğim kolaylık olur.

Bu bir sağlık meselesi, herkes çocuğu için en doğrusunu öğrenmeye çalışıyor. Ancak şunu söylemek istiyorum bizim yaşadığımız bir durum sizde geçerli olmayabilir, bizim aldığımız bir sonucu siz alamayabilirsiniz. Yazdıklarımı bunu unutmayarak okumanızı isterim. Sonda değineceğim gibi oğlumla kızımda aynı tedavilerden aynı sonuçları alamadık örneğin.

Geniz eti ameliyatını niye yaptırdınız?

Geniz eti büyük olduğu için gece ağzı açık uyuma horlama, sürekli yorgunluk gibi şikayetlerimiz artmıştı. Çocuğun gündelik hayatında da nefes alması kaliteli değildi. Ancak bunlar tek başına ameliyat için yeterli sebep olarak görülmüyor bazı doktorlar tarafından. Geniz eti ameliyatını oğlumda sık tekrarlayan ateşli ve ağır seyreden kulak iltihabı, ne doğal yöntemlerle ne de antibiyotik tedavileriyle geçmediği için yaptırdık. Geçiyor ama hemen 1 hafta içinde yine başlıyordu.

Boğazında geniz eti bölgesindeki enfeksiyon başlayınca kulağına etki ediyor ve orada da enfeksiyon başlıyordu. Kulak iltihabı ise tedavi edilmezse beyne olumsuz etkisi olabiliyor.

Ameliyat süreci zor oldu mu?

Küçücük çocuğun ameliyet olması duygusal olarak elbette zor ama tıbbi açıdan bir zorluk olmadı ben o sırada 3. bebeğime hamile olmama rağmen yıpratıcı olmadı. Çünkü sabah ameliyat oluyor, öğlen hastaneden çıkarıyorlar.

Sonrasında memnun kaldınız mı?

Oğlumdan çok büyük geniz eti çıkmış doktorun dediğine göre. Çocuğun yüz ifadesi değişti, yüzü daha bir yuvarlak hale geldi. Bunu çok açık bir şekilde eşim de ben de hemen ameliyattan sonra fark ettik. Öncesinde çenesini aşağı doğru iten bir etkisi varmış geniz etinin.

Çocuğun nefes alışı eskiye göre düzeldi ve gece horlamaları ilk etapta bitti. Ancak 3-4 ay sonra hafif bir şekilde yine başladı. Ama asla eskisi kadar şiddetli olmadı.

Oğlumda ameliyatı takip eden bir kaç gün içinde çok yoğun bir kaşıntı başladı. Kremlerle, yağlarla yumuşatmaya çalıştık. Bir sene boyunca böyle geçmesini bekledik. Ellerinin üstünde kollarında ve bacaklarında kaşıntıya bağlı büyük yaralar oluşmaya başladı.

Tavsiye üzerine bir biyorezonans doktoruna gittiğimizde, aslında oğlumun gıda alerjisi olduğunu geniz etinin de bu yüzden sürekli enfeksiyon olduğunu, ancak onu aldırınca vücuttaki rahatsızlığın başka bir şekilde dışa vurulduğunu söyledi.

Buğday, şeker ve başka tahılların yasak olduğu bir diyete ve tadaviye başladık. Oğlum 11 yaşında bir çocukken gerçekten dayanılmazsı zor bir 4 aylık sıfır glutensiz sıfır şekersiz bir diyet yaptı. Sonrasındaki başka tedavilerle de alerjinin vücuttaki etkisi azaldı. Bu tedavinin de yardımıyla gece horlamaları azaldı.

Bizde durum çok ilerlediği ve kronikleştiği için alerjiyi fark etseydik bile geniz etini aldırmak durumunda kalırdık herhalde diye düşünüyorum. Ancak ‘bana ameliyat yaptırsak mı?’ diye soranlara öncelikle çocuğunuzun alerjik durumuna baktırın diyorum. Ameliyattan sonra tamamen iyileşenler olduğu gibi bizim gibi alerjik durumlara bağlı olarak şikayetleri tip değiştirenler de var.

Süt, buğday gibi çok işlenen ve çok kullanılan gıdalara artık neredeyse her vücut tepki üretiyor. Ameliyat kararından önce çocuğunuzu bir alerji doktoruna gösterebilirseniz iyi olur. Bazı çocuk doktorları alerjik durum kontrolü yapmayı da gözden kaçırmıyor. Bazıları ise her nedense sevmiyor ve önemli bulmuyor bu konuyu.

Bademcik küçültme ya da aldırma hangi durumlarda düşünülmeli?

Elbette en iyisini doktorlar bilir fakat doktorlar da bu konuda aynı fikirlere sahip değil. Kimisi bademcik küçültmenin hiç bir faydası olmadığını, hemen 6 ay içinde yine büyüyeceğini kesin çözümün aldırmak olduğunu söylüyor.

Bazıları ise, bademcikler vücudun bir parçası onları aldırınca bağışıklık sisteminin bir mekanizmasını aldırmış oluyorsunuz diyor. Küçültmeye daha sıcak bakıyor. Çocuk da bu arada büyür atlatır şeklinde yaklaşıyorlar.

Biz şu an 6 yaşında olan kızımda bademciklerinin çok çok büyük büyük olması problemini yaşıyoruz. Ailede alerjik durumlar olduğu için ameliyat düşünmeden önce alerjisiyle ilgilenelim dedik. Ancak oğluma ameliyat sonrası iyi gelen tedavi kızımda pek bir işe yaramadı hatta çocuk çok daha kötü oldu.

Çok sık hastalanmaya ve kulak iltihabı olmaya başladı bunun üzerine o tedaviyi bırakıp bir aile dostumuzun tavsiye ettiği başka bir doktora gittik. Önce epey ağır bir antibiyotik iğne tedavisi uygulandı, sonrasında da daimi kullanmak üzere bir reçete hazırlandı. Çok şükür kızımın ateşlenmeleri ve enfeksiyonları azaldı verilen alerji damlası ve bitkisel karışım vesilesiyle.

Bu doktorumuz bize çocuğun devasa bademciklerinin ameliyatlık göründüğünü, ancak ayda iki kere enfeksiyona bağlı ateşlenmiyorsa ‘ameliyat şart’ demediğini söyledi. Alerjiyi hortlatmamak için de yapabileceklerimizi söyledi.

Şu anda böyle devam edebilirsek çocuk büyürken bademcikler sabit kalır ve büyüdüğünde de yetişkin bir insana göre normal boyutta olurlar diye dua ediyor, çabalıyoruz.

Tüm çocuklara şifa, anne babalara metanet dilerim.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...