Her annenin ilk çocukta hevesle beklediği dönemdir bu. Minik bebeğinin kaşıkla bir şeyler yiyen bir varlık olduğunu hayal etmek anneyi çook heyecanlandırır. Bu heyecanı iyi kullanın kıymetini bilin, ikinci çocuklarda sönmüş oluyor biraz 🙂 hele de ilk çocuğunuzda yemek yeme problemi yaşadıysanız…
Ek gıdalara nasıl geçilmeli, bir doktorun tavsiyelerine ek, okuduğum yaşadığım bildiğim şeyler:
– Sütünüz yetiyorsa kesinlikle 6. ay dolana kadar başka hiçbir şey vermenize gerek yok. Bebek için en faydalı gıda anne sütüdür. Oğlumda heves edip 6. ay bitmeden havuç suyu ve birkaç meyve suyu vermiştim ama kızımda 6. ay dolmadan hiçbir şey vermedim hatta 7. ayın ortalarında başladım ek gıdaya, sütüm fazlasıyla yetiyordu, bebişimin kilosu da yerindeydi.
– Sütünüz yetmiyorsa ya da kesildiyse, bebeğinizi anne sütü değil de devam mamasıyla besliyorsanız 4. ay dolduktan sonra meyve sularına başlayabilirsiniz. Çünkü meyve suları devam mamasına göre daha doğaldır. Fabrika yapımı mamanın yanında bebeğinizin doğal bir şeyler almasını sağlamalısınız. Meyve sularına alıştıktan sonra muhallebi vermeye başlayabilirsiniz. Havuç ve patates püreleri verebilirsiniz.
İlk ek gıdalar:
– Pirinç unuyla yapılan muhallebi, meyve suyu, meyve püresi veya sebze suyu(havuç gibi), sebze püresi, ev yapımı yoğurt bebeklere verilebilecek ilk ek gıdalardan bir kaçıdır.. Tercih sizin ve bebeğinizin isteğine göre. Oğlum ilk ek besini havuç suyunu sevmişti ama kızım almadı. Kızımın ilk ek gıdası muhallebiydi.
– Muhallebiler: bebeklere genelde pirinç unuyla yapılan muhallebiler tavsiye edilir ama bazı bebekler pirinç ununu sevmezler. Ben bebeğime nişasta, pirinç unu ve irmiği karıştırarak muhallebi yapıyordum, çok seviyordu.
– Çorbalar: Sebzeyi buharda pişirerek bebeğinize püre veya çorba hazırlayabilirsiniz. Çorbaları karışık sebzeyle değil de tek çeşitten başlayarak hazırlamaya başlayınız. Sonraki pişirimlerinizde sebzenin bir yenisini ilave ediniz. Hem bebeğinizin bağırsaklarını yeni gıdalara kademe kademe alışması kolay olur, hem de sebzenin yenisini ekledikçe bebeğinizin hangi tatları sevip sevmediğini anlamanız kolay olur.
Mesela önce patates çorbasıyla başlayıp, sonraki bir pişirimde havuç, sonra bunlara ek olarak karnabahar domates gibi sebzeleri her pişirimde bir yenisi olmak üzere ekleyebilirsiniz. Aklınızda tutmak için not alabilirsiniz, geçen gün şunu pişirmiştim diye 🙂
Çorbalara baklagil koymaya başladığınızda gaz yapmaması için mutlaka süzgeçten geçiriniz, kabukları ayrılsın.
Ayrıca Bebek Yemeklerini Pişirirken Dikkat Edilecekler yazısını okuyunuz.
6. Ay Bitip 7’ye girince başlanacak ek gıdalar:
– Kahvaltı:
Tuzunu almak için akşamdan suya koyduğunuz 1 çay kaşığı peynir +
Yarım çay kaşığı pekmez +
1 çay kaşığı pişmiş yumurta sarısı +
Ocakta kendinize göre bir ölçüyle suda pişirdiğiniz pirinç unu/irmik /mısır unu/nişasta+
karıştırılıp verilir.
Yumurta her gün yavaş yavaş arttırılarak 10 gün sonra tam bir yumurta sarısı olacak şekilde verilir.
– Muhallebi: Benim yaptığım muhallebinin tarifi burada var. 6. ay bittikten sonra muhallebinin üstüne üzüm pekmezi, kuru incir, kuru üzüm ezmesi rendeleyebilir, dövülmüş ceviz, badem, fıstık serpebilirsiniz. (Ceviz ve badem serpme işini abartmayın, fazlası dokunuyor çocuğa)
– Sebze Püresi: Sebze Püresinin içine çekilmiş et koyabilirsiniz. Dana eti hariç, kuzu ya da tavuk olabilir. Et suyu da güzel oluyor.
– Sütlaç: Pirinç iyice püre gibi oluncaya kadar suda haşlanır, devam maması kullanıyorsanız devam mamasıyla, kullanmıyorsanız bir iki kaşık süt ilavesiyle bebeğe verebilirsiniz. Süt 10. aya kadar bebeklere tavsiye edilmiyor ama mama ve çorbalara azar azar katmak çoğu annenin yaptığı bir şey sanırım.
– Balık: Sebze püresi ile karıştırarak verilebilir. Haşlanmış ya da ızgarada pişirilmiş balıklar çatalla ezilerek püre haline getirilir, ya da rendelenir. Ben arkadaşım Elif’in evinde kızıma ilk balığını yedirmiştim hatırlıyorum. Yanılmıyorsam Çipura idi, biraz irmik pişirip balığa katmıştım, sevmişti kızım.
7. Ay Bitip 8’e girince başlanacak ek gıdalar:
– Kahvaltı: Mevsime göre kendi sıkımınız olan meyve suyu, (portakal şeftali), domatesin suyu, tavada pişirilmiş peynirli yumurta, muz ve elma dilimlerine başlanır.
– Ekmek: bebeğinize mercimek tanesi kadar ekmek vermeye başlayabilirsiniz. Üzerine kahvaltıda tere yağ reçel sürebilir, evde hazırladığınız biberli domatesli kahvaltılık gibi şeyleri de sürebilirsiniz. Çorbalara da doğrayabilirsiniz ama çoğu bebek bu aylarda çorbada ekmeği yiyemiyor, çorbalara doğramak için 10. ayı bekleyebilirsiniz.
– Tarhana Çorbası: İçine çekilmiş kıyma veya didilmiş et ilave edilmeli, protein değerini arttırmak için. Et suyunun bebek beslenmesinde yeri yoktur diyor bazı uzmanlar ama çorbanın lezzetini arttırıyor sonuçta, kıyma veya et koymaya vaktim yoksa sade yapmak yerine buzluğa koyduğum et suyuyla yapıyorum ben.
– Baklagiller: En güzeli baklagilleri çorbalara ekleyip vermek. Ama bebeğinizin yiyeceğini düşünüyorsanız 5-10 tane yi iyice pişirip kabuklarını soyup eline verebilirsiniz. Çorbalara katarken gaz yapmaması için tel süzgeçten geçirilmesi ve kabuklarının ayırılması gerekiyor.
9. Ay Ve Sonrasında Başlanacak Gıdalar:
– Makarna, Pilav, Koyu Şehriye Çorbası: Makarnanın suyu dökülmeden pişirilmeli. Bunun için suyunu gözünüzle ölçerek koyabilirsiniz. Suyun içine koyacağınız makarna dolu dolu tam suyun hizasında olmalı. Yarım paket makarnaya 1 yemek kaşığı yağ gelecek şekilde yağını da ekledikten sonra, suyunu çeker çekmez altını kapatın kapağı kapalı halde 15 dk. demlenmeye bırakın.
– Pilavı taneli olduğu için yadırgarsa başlarda elinizle pilavı biraz sıkıp verebilirsiniz. Artık püre halindeki çorbalardan çok sıkılan bebeğiniz şehriye çorbalarını da çok sevecektir.
– Süt: Sütçüden alınan sütü kaynadıktan sonra çok yavaş ateşte 15- 20 dk fokur kokur dibini tutturmadan pişirmek gerekiyor. Hazır sütleri ben kaynatmadan veriyorum.
– Köfte: Köfteye çok fazla baharat katıyorsanız yoğururken bebeğiniz için ayrıca ayırdığınız bir kısma az baharat katabilirsiniz.
– Ev yemekleri: 9. ve 10. aydan itibaren özellikle kız çocukları ev yemeklerini yemeye hevesli oluyorlar. Türlüler, dolmalar, baklagiller verilebilir. Yemek sularına ekmek bandırılarak verilebilir.
– Muhallebi Ve Sütlaç: Artık suyla değil sütle yapılabilir.
– Tarhana Çorbası: Sütle pişirilebilir, ben bazen piştikten sonra tabağın içine soğutmak için 1 çay kaşığı yoğurt da katıyordum. Her bebek sevmeyebilir tabi.
10. aydan sonra bebekler yavaş yavaş evde yetişkinler için pişirilen çorba, yemek dolma, pilav ve makarnalarla tamamen doymaya başlıyorlar. Kahvaltıları yetişkinlerden farklı olmaya devam ediyor bir süre ve yatmadan önceki muhallebileri de ek olarak devam ediyor. 10. aydan sonra yatmadan önce süt de vermeye başladım ben.
Yukarıda verdiğim tavsiyeler bir doktorun hazırladığı listelerden yararlanarak ve kendi bilgi ve tecrübelerimle harmanlanarak yazılmıştır. Muhakkak ki her bebeğin yeme alışkanlıkları farklıdır, beklenenden önce bazı gıdaları yiyebilir isteyebilir, ya da zamanı gelmiş gibi görünse de bazı gıdaları almayabilir. Dişlerinin çıkması ya da çıkmamasının da etkisi olabilir. Biz annelere düşen, bilinçli bir şekilde çocuğun çizgisine uyum sağlamak ve alternatif sunmak olacaktır.