Genel

Çocuklarla Gidilebilecek 14 Mekan

N.Gökyiğit Botanik Bahçesi, İst Anadolu Yakası
Şile Hayvanat Bahçesi, İst Anadolu Yakası
Bostancı Lunapark, İst Anadolu Yakası
Oyuncak Müzesi, İst Göztepe
Uçurtma Müzesi, İst, Üsküdar
İst. Yunus Gösteri Merkezi, Avrupa Yakası

Santral İstanbul, İst Avrupa Yakası
Darıca Hayvanat Bahçesi, İst Anadolu Yakası
Bahçeşehir Park, İst Avrupa Yakası
Fethipaşa Korusu, İst Anadolu Yakası
Beykoz Korusu, İst Anadolu Yakası
Florya Belediye Tesisleri, İst Avrupa Yakası
Büyük Çamlıca Ve Küçük Çamlıca,İst Anadolu Yakası
Adalar Gezisi
__________

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi: Ataşehir Atatürk Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi, TEM Otoyolu Anadolu Otoyol Kavşağı İst, Tel: 0 216 4564437 

Burası da ne zamandır gitmek istediğimiz yerler listemizde olan bir yer. Gidenlerin anlattığına göre çok ferah ve bakımlı bir mekan. Binbir bitkiyle dolu yeşillik bir ortam. İçerisinde piknik alanları da bulunuyormuş ayrıca.

 

Hakkında bilgi: Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) 50 hektar alan üzerinde kuruludur ve 2002 yılında botanik bahçesi olarak ziyarete açılmıştır. Istanbul?a %17 oranında yeşil alan sağlamaktadır.

Türkiye’nin doğal ve endemik bitkilerinin yanı sıra çeşitli ülkelere ait ağaç, çalı ve otsu bitkiler içeren bu botanik bahçesi İstanbul’lular için yeni bir dinlenme noktası olduğu kadar, bitkiler konusunda eğitimi ve yerinde öğretimi amaçlamaktadır.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi gelişme aşamasındadır. Halen 2000 tür kadar bitki çeşidine sahip botanik bahçemize sürekli yeni bitkiler eklenmekte, ülkemizin yabani ya da endemik bitkileri üretilmekte ve bitki sayısının çeşitlenmesi için yoğun emek harcanmaktadır. Bu emek sizin için verilmektedir. Lütfen bahçeyi bulduğunuz gibi bırakınız ve bu kılavuzda belirtilen kurallara uymaya özen gösteriniz.

Nasıl gidilir: Anadolu tarafından girince TEM otoyolu üzerinde, Anadolu otoyol kavşağı (Çamlıca ayrımı)

Web sitesinde “Bahçemiz hafta içi ve hafta sonu sabah 10’da açılıp, gün batımından yarım saat önce kapanır.” denmiş.

Web adresi: http://www.ngbb.gen.tr

Şile Hayvanat Bahçesi: Ahmetli Köyü Çıkışı Şile, İstanbul, Tel: (0216) 731 30 53

İstanbul’da bir hayvanat bahçesi olduğunu biliyor muydunuz?

Büyükşehirin 3-4 sene önce başlattığını duyduğumuz, Gaziosmanpaşa- Habiplerde yapılacak olan Avrupa’nın en büyük hayvanat bahçesi ve safari parkı projesi ne durumda bilmiyorum, ama onu daha çok bekleyeceğiz galiba. Onu bekleyene kadar Şile’deki bu yer de çocukların hayvanları tanımları için yeterli olacaktır.

Web sitesi: http://www.silehayvanatbahcesi.com

Bostancı Gösteri Merkezi Yanı, LunaPark: Mehmet Şevki Paşa Cad.    Bostancı   İstanbul

Çocuklarla lunaparka gitmek istediğinizde, büyük alışveriş merkezlerinin içerisindekilere değil de, çocukluğumuzdaki panayırları andıran açıkhavada bir mekan tercih ediyorsanız Bostancı Gösteri Merkezi yanındaki parka gidin. 2010 kültür başkenti olan İstanbul’da daha çok lunapark olmalıydı diye düşünmeyin en azından bir kaç tane var.

Nasıl gidilir tarifine ihtiyaç yok aslında Bostancı’ya gidince bulmak çok kolay. E-5 karayolu Bostancı Sapağından saptığınızda çok yaklaşmış oluyorsunuz.

İstanbul Oyuncak Müzesi:
Ömerpaşa Caddesi Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17 Göztepe / İST, Tel: 0 (216) 359 45 50 – 51

Ne zamandır gitmek istediğim bir yer oyuncak müzesi. Çocukların ilgisini mi bizim ilgimizi mi daha çok çekecek bilemiyorum. Duyduğuma göre yetişkinler de çok keyif alıyorlarmış oyucnak müzesini gezerken.

Web sitesi: http://www.istanbuloyuncakmuzesi.com

Nasıl gidilir: İstanbul Oyuncak Müzesi’ne İETT otobüsleri ile gelmek isteyen ziyaretçiler, Kadıköy’den kalkan ve Göztepe’den geçen ve aşağıda numaraları belirtilen otobüsleri kullanabilirler;

10, 10B, 10S, 14ÇK, 14KS, 17, 17L, 19F, 19K, 19M, 19S, GZ1, GZ2

İstanbul Oyuncak Müzesi’ne tren ile gelmek isteyen ziyaretçiler, Haydarpaşa-Gebze banliyö trenini kullanabilirler. Müze, Göztepe tren istasyonuna 5 dk.lık yürüme mesafesindedir.



Gitmeden önce arayın çünkü yaz aylarında bir nevi turneye çıkıyor sanırım oyuncak müzesi. Şöyle bir haber vardı internette:

Forum Ankara Outlet’de 21 Hazirana kadar devam edecek olan oyuncak sergisi, 23 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında  Mersin, 7-19 Temmuz tarihleri arasında ise Trabzon’ da açılacak. (Bugün 14 temmuz 2009 olduğuna göre şu anda Trabzon’da yani.)

Giriş ücreti: Tam : 8 YTL. İndirimli : 5 YTL. Müze ziyaret saatleri: 09.30-19.00  (Müze Pazartesi günleri kapalıdır.)

Müze hakkında bilgi:

İstanbul Oyuncak Müzesi, Sunay Akın’ın İstanbul Göztepe semtinde ailesine ait tarihi bir köşkte kuruldu. 500 metre karelik bir alanda, yaklaşık iki bin adet oyuncak sergileniyor. Oyuncakların sergilendiği her oda bir tiyatro sahnesi görünümünde. Uzay oyuncaklarının olduğu bölüme girdiğinizde başınızın üstünde yıldızlar yanıp sönerken, oyuncak trenler gerçek bir tren kompartımanının içinde sergileniyor. Ziyaretçiler, müzenin kafeteryasında ise kız çocuklarının evcilik oyuncakları arasında dinleniyorlar. Müzede ayrıca yetmiş kişilik bir toplantı ve gösteri salonu da bulunuyor. Bu salona, müzeye katkılarından dolayı İyigün Özütürk`ün adı verildi.

Sunay Akın, yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık dört bin adet oyuncak topladı. En eski oyuncak 1817 yılına ait, Fransa`da yapılan bir oyuncak keman? 1820 yılında Amerika`da yapılan bir bebek, yine aynı ülkeden 1860 yılına ait misketler, Almanya`da yapılan yüz yaşında teneke oyuncaklar ve porselen bebekler müzenin en eski eserleri arasında.

Uçurtma Müzesi, İst, Üsküdar: Aziz Mahmut Hüdayi Mah. Uncular Cad. Bakıcı Sok. No: 12, Üsküdar, Tel: ( 0216 553 23 37, 0532 616 14 66 )

Bugünlerde oğlumun hayatına giren ve bilinçaltını süsleyen arabalara rakip olan birşey var, uçurtma. Kış ortasındayız mevsim müsait değil gerçi, ertelemek zorundayız biraz uçurtma hayallerimizi ama bahar gelsin başlayacak uçurtma hayallerimizi gerçekleştirme günleri. Artık gece yatarken oğluma arabalı değil de uçurtmalı masallar anlatmaya başladım. Ve oğlumun ilgisi sayesinde internette izlediğim videolara şaştım kaldım, meğer ne çok uçurtma şekli çeşidi varmış, meğer bazı insanlar ne kadar uçurtma hastasıymış. Uçurtma festivalleri oluyormuş, bazıları uluslarasıymış. Hatta İst’da bir uçurtma müzesi bile varmış.

Uçurtma Müzesi kuran sayın Mehmet Naci Aköz bu yazının altına yazdığı yorumda müze hakkında bilgi vermiş: (kendisine teşekkürler)

Müzemizin açık olduğu saatler 10 00 –  17 00 arası.
Uçurtma Atölyesinin açık olduğu gün ve saatler Pazartesi, Salı, Çarşamba günleri 10 00 – 14 00 arası

Müzedeki ürünlerin sayısı 700’e yaklaştı.
Müze ziyareti ücretsiz, toplu ziyaretler için lütfen randevu alınız.
Herkesi bekliyoruz
.

Bu müzeyi açan uçurtma meraklısı Mehmet Naci Aköz’ün hikayesi de şöyle, meraklısı denmez de uzmanı aslında:

Hayatını uçurtmaya adayan Mehmet Naci Aköz, sonunda uçurtma müzesi kurdu. Birçok ülkeden gelen yaklaşık 500 uçurtma ve malzemesi Üsküdar’daki müzede sergileniyor.

Mehmet Naci Aköz, gerçek bir uçurtma tutkunu. Üsküdar’ın Toygar tepelerinde başlayan uçurtma merakı 28 yıldır devam ediyor. Çocukken gittiği Kur’an kursunun hocası, aynı zamanda tüm öğrencilere dersten sonra uçurtma yapmayı öğretiyordu. O günden beri Aköz’ün uçurtmaya olan sevgisi arttı. Bu konuda birçok ilke imza attı. 1980’li yılların başlarından itibaren ilk önce uçurtma yapıp sattı. Sonra uçurtma yarışmaları düzenledi. Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Birliği’ni, Uçurtmacılar Derneği’ni, Uçurtma Gönüllüleri Kulübü’nü kurdu, uluslararası uçurtma festivalini düzenledi… Dünyadaki profesyonel uçurtmacılarla bağlantı kurup Türkiye’de festivallere katılmalarını sağladı. Bugüne kadar ülkemizde uçurtmayla ilgili 3 binin üzerinde organizasyon yapılmış, hepsinde onun parmağı var. Ayrıca yaptığı girişimlerle İstanbul’daki tüm ilköğretim okullarında uygulamalı uçurtma yapım derslerinin başlamasını sağladı. Yarışmalarda aldığı kupaların sayısı 50’yi bulunca bir daha yarışmama kararı aldı.

1996 yılıydı, ‘Bundan sonra, uçurtmayla ilgili daha iyi ne yapabilirim’ diye düşünürken nihayet ‘Uçurtma Müzesi’ni açtı
. Üsküdar’daki Uçurtma Müzesi’nde, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yaklaşık 500’e yakın uçurtma ve malzemesi yer alıyor. Müzede ayrıca isteyen herkese pazartesi ve salı günleri saat 11.00 ile 14.00 arasında ücretsiz ‘uçurtma yapım’ dersleri veriliyor. Malzemesini getiren uçurtmasını yapıştırıp kendisini Üsküdar sahiline bırakıyor.

www.ucurtmadunyasi.com adresinden etkinlikleri takip edebilirsiniz. Aköz, uçurtmaya çocuklardan çok büyüklerin ilgi gösterdiğini ve türlü türlü modeller üretildiğini söylüyor. Elmalı, armutlu, fırfırlı, küpeli, ahtapot şeklindeki birçok uçurtma modelini müzede görmek mümkün. Aköz, Yaptığım işin kamu yararına olduğunu düşünüyorum. Benden sonra tüm çocuklara bir şeyler kalacak. Müzedeki her malzemenin fotoğrafını çekiyoruz. Yakında kitap olarak basacağız.

İst. Yunus Gösteri Merkezi Dolphinarium, Avrupa Yakası: Eyüp

İstanbul’da yeni açılan yunus gösteri merkezinde, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 15, 17, 19 saatlerinde yunus show var. Çocukların gösteri esnasında bu çok tatlı hayvanları sevmelerine izin veriliyor bazen, gösteri bitiminde isteyenler yunusla yüzebiliyor. Çocuklar için çok cazip, ilginç ve eğlenceli bir şey yunuslarla vakit geçirmek. Bakalım bize ne zaman kısmet olacak ailecek gitmek?

Giriş ücretli: öğrenci 15, yetişkin 20 ytl. Küçük çocuklar için politika nedir bilmiyorum.

Ayrıntılı bilgi web sitesinden elde edilebilir: http://www.istanbuldolphinarium.com

Ben siteye bakamadım, bağlanmıyordu ama geçici bir soundur sanırım.

Santral İstanbul,İst Avrupa Yakası: Eyüp, Haliç, Silahtar

Burası hem müze, hem sergi, hem de etkinlik alanı. Haftanın herhangi bir günü ziyaret edebileceğiniz gibi eğitim, atölye ve etkinlik programlarını takip ederek onlara katılabilirsiniz.

Giriş ücretsiz. Santral İstanbul’daki sergiler ve enerji müzesi Pazartesi hariç 10.00-22.00 arası açık. 1 Ocak tarihinde ve dini bayramların ilk günlerinde Santral İstanbul kapalı. Daha fazla bilgi için web sitesine bakabilirsiniz. Ayrıca sitede nasıl gidileceğine dair ayrıntılı açıklama da var.

http://www.santralistanbul.com

Darıca Hayvanat Bahçesi, İst Anadolu Yakası:

Henüz hiç çocuğumuz yokken eşim ve kardeşimle gitmiştik 4,5 yıl kadar önce. Çok eğlenmiştik. Kocaeli Darıca’da bu hayvanat bahçesi. Orada bir ayıyla çok uğraşmıştık kendimize baktıracağız da fotoğrafını çekeceğiz diye. Timsahlar beni çok korkutmuştu.

Giril ücretli, o zamanlar kişi başı giriş 15 tl idi. Nasıl gidildiğine dair bir tarif de bilenler aşağıya yazabilirler.

Bahçeşehir Park, İst Avrupa Yakası:

Bahceşehir Park, Ördekli Gölet: Yesil genis bir alan bir de ordekli bir golet var, cocuklar ordekleri besleyebiliyor, yavrularini gorebiliyor, koro halinde vrakliyan kurbaga seslerini duyabiliyorlar.

Tavsiye eden ziyaretçimizin mesajı böyle, nasıl gidildiği hakkında ise bir fikrim yok. Bilenler yazının altına yorum olarak ekleyebilirlerse buraya koyarım.

Fethipaşa Korusu, İst Anadolu Yakası: Üsküdar Sahilden Çengelköy tarafına giderken sağda, 0216 391 65 60

Belediye’ye ait sosyal tesis. İçerisinde restoran, kafe, çocuk parkı var. Yaz aylarında açık havada, kış aylarında da kapalı mekanda oturabilirsiniz. Çocuklarla beraber bahar ve yaz aylarında gitmek daha uygun.

Aslında ailelerin oturması için binanın yanında daha nezih masalar var o kısmın fotoğrafını bulamadım. O kısmın hemen yanında çocuk parkı var, oynayan çocuğunuzu izleyebiliyorsunuz.

Yaz aylarında oturabileceğiniz dış ortam

 

Kış aylarında gidebileceğiniz belediyeye ait tesis

Beykoz Korusu, İst Anadolu Yakası: Gümüşsuyu Mah. Kemerüstü Sk. (Eski Hasır Restorant’ın Yeri) Beykoz
Telefon : 0216 425 57 88

Nasıl Gidilir?
İETT otobüsleri ile gitmek isteyenler 121A Beykoz – Mecidiyeköy , 15 Üsküdar – Beykoz, 15BK Kadıköy – Beykoz hatları ile ulaşabilir. Üsküdar-Kavacık-Beykoz-Ortaçeşme dolmuş minibüsleri ve halk otobüsleri de bu hatlarda yolcu taşıyor. Özel araçları ile gitmek isteyenler için 2 yol var. Birincisi Üsküdar?dan başlayıp Beykoz?a kadar giden Boğaz sahilini takip etmek. İkincisi ise otoyol ve bağlantılarını kullanarak ulaşmak. TEM?den Kavacık?a vardığınızda, Kavacık üst geçidinden Beykoz yönünde ilerleyeceksiniz. Deniz yoluyla gelecek olanlar Eminönü-Karaköy-Beşiktaş iskelesinden Beykoz iskelesine İDO deniz otobüsleriyle gidebilir. Ayrıca özel motor seferleri de Yeniköy-Beykoz arası hizmet veriyor.

Beykoz korusuna gittim ama içindeki belediye sosyal tesisine gitmedim. İnternette gördüğüm övgüler üzerine sosyal tesisin resimlerini koydum. Tesisin yaz ve kışa ait görünümleri aşağıda.

Tesisin kış ayındaki hali

Tesisin yaz ayındaki hali

Yaz ayında dış mekan

Florya Belediye Tesisleri, Avrupa Yakası: İtfaiye Arkası Florya/Yeşilköy
Telefon : 0212 663 18 67 – 0212 663 99 95

Bu mekanı tavsiye eden takipçimiz Fnur Hanım’ın ifadesi: Avrupa yakasindakiler icin florya belediye tesislerini tavsiye ederim. cicekler, agaclar, sahil yolu, parklar, yemekler, her seyiyle cok guzel genis ferah bir alan. yalniz hafta sonu gittiginizde uzun bir araba kuyruğuyla karsilasip strese girebilirsiniz. mumkunse hafta içi gitmek lazım.

Büyük Çamlıca Ve Küçük Çamlıca,İst Anadolu Yakası:

Büyük Çamlıca’da boğaz, Küçük Çamlıca’da adalar izlemeye doyum olmayan manzarası var. Bahar gelince çiçek özellikle de lale ve sümbül tarlasına dönen bu iki çamlıca tepesine yazın çok sık gideriz. Özelliklde de Büyük Çamlıcaya.. Büyük Çamlıca biraz daha şenlik olur yaz akşamları. Küçük Çamlıca ise daha çok kafa dinlemek isteyenler içindir. Küçük’ün orman kısmı bahar ve yazda piknik alanı olarak kullanılıyor, ama mangal yasak. Yer yer çocuk parkı da var. Büyük Çamlıca bana göre piknik için çok müsait değil, çay içmek, mısır ve dondurma yemek, manzara izlemek için :).. Bir tane de çocuk parkı var Büyük’te.

Büyük Çamlıca’da bir restoran var, sanırım belediye tesisi. Küçük Çamlıca ise yemek yeme mekanı olan köşkler var. Köşkün içi de çocuklar için zararsız, çocuğu rahat rahat bırakabiliyorsunuz.

Aşağıdakiler Büyük Çamlıca Fotoğrafları.

Büyük Çamlıca

Büyük Çamlıca

Manzara

Adalar Gezisi:

Takipçilerimizden Aynur Hanım adaları gezmeyi tavsiye etmiş: Bence bir vapura binip şöyle adaları ziyaret etmek hem deniz hemde doğayla başbaşa bir gün geçirmek çok güzel olur.

Eşimle evlendiğimizden beri hayal ettiğimiz adalar gezimiz vardır, iki çocuklu olduk hala gidemedik, bakalım kaç çocuklu halimize nasip olacak bilmiyorum… Adalarda en yapılası şey de faytona binmek tabii ki.. Bahar ve yazda gitmek tercih edilir tabi, ama sonbaharınd a ayrı bir güzelliği var gördüünüz gibi.. sıcak bir sonbahar gününde de gidilebilir.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...