Genel

Geri Kazanılabilen Şey Çöp Değildir

Geri dönüşümle ilgili bu yazıyı taşınmadan önce, evdeki cam şişeleri pazar arabasına koyup çarşıdaki cam çöp konteynırına attığım gün yazacaktım, ama olmadı bugüne kaldı.

Resimde gördüğünüz maden suyu şişeleri bizim evde sadece 15  günde birikiyor. Toplarsanız 15 günde ne kadar çok biriktiğini anlıyorsunuz. Toplamayıp her kullanımdan sonra birer birer normal çöpe attığınızda ise ne kadar çok attığınızı anlamıyorsunuz. Sanki 1 ay boyunca sadece 3-4 tane atmışsınız gibi geliyor.

AMAN ALLAHIM 1AYDA TOPLANAN CAM ŞİŞELERE BAK, 1 HAFTADA TOPLANAN KAĞIT ÇÖPLERE BAK, NE KADAR DA ÇOKMUŞ MEĞER cümlelerini, atıkları toplamaya başlarsanız sizin de sürekli kuracağınıza eminim. Cam belki her evde bizimki kadar toplanmıyor olabilir, ama kağıt çöpler istisnasız her evde tahmininizden daha fazla çıkıyor.

……………………………………………………..
Atıkların geri dönüşümü hakkında kısa bilgiler:

Bir Ton Kullanılmış Kağıt Geri Kazanılması;
17 büyük ağacın kesilmesini
4,100 kv/saat enerjinin kullanılmasını
25,900 lt. suyun harcanmasını
690 litre çöplük hacminin kullanılmasını
30 kg. hava kirleticisinin atmosfere bırakılmasını ÖNLER.

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon ton kağıtla gereksiz yazışmalar yapılıyor. Bir büro elemanı yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atıyor. Orman Bakanlığı yetkilileri gereksiz yazışmaların yapılmaması halinde 2,5 milyon yetişmiş ağacın kesilmekten kurtulacağını söylüyor.

Camın Geri Kazanımıyla Sağlanan Tasarruf
• Enerji tüketiminde azalma %25
• Hava Kirliliğinde azalma %20
• Maden atığında azalma %80
• Su Tüketiminde azalma %50
• Korunan doğal kaynaklar: kum, soda, kireç

Cam sonsuz bir döngü içinde kayıpsız geri dönüştürülebilen bir maddeymiş.

Plastik:
1 ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kwh enerji tasarrufu sağlanmış olur. Örneğin; Türkiye genelinde tasarruf edilebilecek enerji miktarı yıllık 4 Milyon Megavattır.
Bunlar gibi çok çok ayrıntılı bilgiler var internette, ben çok gerekli gördüklerimi paylaştım sadece.

……………………………………….

Siz de geri kazanılabilen atıkları toplamak ve atık kutularına atmak istiyorsanız;

– Önce bağlı bulunduğunuz bölgedeki konteynırların yerlerini öğrenin. (Bağlı bulunduğunuz belediyeden, Çevre Orman Müdürlüğü ya da çevre koruma derneklerinden) Atık konteynırları büyük sitelerin önlerinde ve şehrin merkezi yerlerinde bulunur.

-Ayrıca evlere, okullara ve işyerlerine kutu ve konteynır gönderen dernekler de var. Örneğin pil atıklar için TAP.org.tr den kutu isteyebilirsiniz. (Ayrıca, pil atıkları kutusu BİM ve A101 marketlerinde de bulunuyor, oralara atabilirsiniz.)

– Evde mutlaka her atık cinsi için ayrı bir kutu, kova, sepet gibi özenli ve temiz görünen bir yer ayırın. Poşetlere toplayıp ortalıkta bırakırsanız çirkin bir görüntü oluşur, gelen giden ne topluyorsun bunları diyebilir:)Ve zamanla bu atık toplama işi size angarya gibi gelebilir.

–  Haftada bir atıklarınızı atmaya çalışın, fazla biriktirmeyin. Herhangi bir iş için dışarı çıktığınızda atarsanız artı bir zaman kaybı yaşamazsınız.

………………………………………….

Konunun bir başka yönü de şu ki:

Atık toplayıcılığı yapmak yeni bir iş sahası ve istihdam alanı demek. Bakın “Kağıt Çöp Değildir” sloganıyla işe koyulan 4 genç Bafra Kağıt İşletmesi’ni kurmuşlar, hem ayda 25.000 TL kazanıyor, hem  de 100 kişiye iş ortamı sağlıyorlarmış. Tıklayıp haberi görebilirsiniz.

…………………………………………..
Kasım ayından beri, yani evde cam kağıt ve plastik çöpleri ayrı ayrı toplamaya başladığımdan beri, Ümraniye belediyesine geri dönüşebilen atıklar için bir çalışmaları olup olmadığını soracaktım. (Bu arada Üsküdar Bel.’e bağlı başka konteynırlara attım atık çöpleri) Ben yazana kadar Ümr. Bel. bu konuda çalışmaya başlamış bile, baktım 1 ay kadar önce Çarşıdaki İgdaş binasının yan sokağında kurulan standlarda, geri dönüşüm konusunda halka bilgi verilmeye broşürler dağıtılmaya başlanmış. Atık çöp konteynırlarının nerede olduğunu sormak için belediyeyi telefonla aradığımda Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne bağladılar, oradan Nesrin Hanım Ümraniye’deki konteynırların yerlerini bildirdi email ile.

Ümraniye’de oturanlar için paylaşalım:

Bunlar da hoşunuza gidebilir...