Şu sıralar bir çok anneden tuvalet eğitiminde gece yapılacak şeyler hakkında değişik soruları geliyor.
Mümkün olduğu kadar kısa öz net anlatmaya çalışacağım bildiklerimi.
1- Daha önce defalarca geçtiği gibi çocuğun gündüz bezini çıkardığımızda gece bezini de çıkarıyoruz. Asla gece bez bağlamıyoruz.
2- Yatağın ıslanmaması için önlem olarak hem çarşafın altına hem de üstüne (kaymasın diye yatağa tutturabilirsiniz de) bu yazıda gördüğünüz hasta bezlerinden koyabilirsiniz.(Marketlerde çocuk bezlerinin, pedlerin tuvalet kağıtlarının olduğu reyonlarda satılıyor. Paketin üzerinde Yatak Koruyucu Örtü yazıyor.) Çarşafın üstündeki hasta bezi çişlenince yenisiyle değişirmek yeterli. Üstünde olan hasta bezi kayıp, çarşaf çişlense bile, çarşafın altındaki hasta bezi yatağın çişlenmesini engelleyecektir.
3- Çocuk çiş yapınca gece değiştireyim mi, öyle mi kalsın rahatsız olsun daha mı iyi olur; öyle kalırsa gece üşür diye korkuyorum gibi kaygılar var.
Çocuğun gece çiş yaptığını farkedince üstünü değiştirin. Islanmış hasta bezini ve ıslanmışsa çarşafı da tabi. Çocuğa bu halde kalınmayacağı temizlenmek gerektiği mesajını vermiş olacaksınız. Çocuk derin uykuda ıslak halden rahatsız olmuyorsa rahatsız olmasını ne kadar bekleyeceğiniz belirsizdir. Böyle bir beklentiye işi bırakmamak gerekiyor.
Ve, çocuk yatağa çiş yaptığı halde siz de uykuya dalmış ve saatler geçmiş fark etmemişseniz de çok endişelenmeyin. Çocuğun yattığı odada cam açık değilse üşümeyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü sıcak bir çiş yapıyor, o çişin ıslaklığı vücut sıcaklığının da etkisiyle soğumuyor. Ne zaman fark ederseniz o zaman değiştirirsiniz çok dert etmeyin.
Gece üst değiştirme işleminin kolay bitmesi için çocuğun çamaşır ve kıyafetlerini, temiz hasta bezi ve temiz çarşafı akşam yatmadan hazırlayın, yakına koyun.
Çişnenen hasta bezlerini hemen atmayın, gündüzleri evin içinde oluşan çiş göletlerini almada kullanıp ondan sonra atın. Çiş göletini MOBla ya da bezle almaya göre çok daha iyi oluyor.
4- Oğlumla yaşadığımız tecrübede gecenin gündüz öğrenmizde faydası olmuştu. Gündüz bir türlü lazımlığa ve hiçbir yere yapmadığı, tutamayacak hale gelene kadar tuttuğu halde, gece kalkar kalkmaz önüne lazımlık tasını tutuyordum ve yapıyordu. Gecenin, çişi bırakmayı öğrenmesinde katkısı olmuştu. Bu da aklınızda bulunsun.
5- Gece kaka yaparsa ne yapılacak diye soranlar da var. Benim kızım da 4 gün kakasını tuttuktan sonra gecenin bir vakti yatakta ayağa kalkıp yatağa yapmıştı.
Öncelikle böyle bir şeyi bir kere yaşayınca bu hep böyle mi olacak ya da çocuğum böyle yaptı ne yapmalıyım diye paniğe kapılmayın. Bir- iki kere yapsa bile hep yatağa yapmaz hiçbir çocuk. Çocuğun rahatlaması ve kakasının bırakmasının güzel bir gelişme olduğu üzerinde düşünün. Çocuk gece rahat hissetmiş kendini gece yapmış olabilir.
Bu durumda hemen çocuğu yataktan indirin, hala yapıyorsa yere yapmasını sağlayın (bizim yerde halı yoktu, kolay olmuştu) Çocuğu teselli edin, rahatladın değil mi, bak ne güzel rahatladın gibi şeyler söyleyin.
Odanın kokmasına izin vermeden peçeteyle kapladığınız kürekle kakayı alıp tuvalete atın. Islak mendillerle yeri silin. Önceden planlı olursanız inanın bunlar 2 dk.lık iş bile değil. Çocuğun altını banyoda ılık suyla yıkayın. Ve giydiriken öpün, bak cici oldun kaka yaptın rahatladın gibi şeyler söyleyin.
6- Çocuğu gece çiş yapması için kaldırmalı, tuvalete götürmeli miyim?
Gündüz eğitiminde olduğu gibi, gecede de çocuk başta bir süre tuvaletini kendisi söylemeyi bilemeyebilir, annesinin kendisini götürüp çişini yaptırması sonucunda, çişin gece de oraya yapılacağı mesajını alır. Anne başlarda çocuğun çiş yapma sıklığına göre gece bir kez ya da daha fazla kaldırarak çiş yaptırabilir.
Ama özellikle gündüz eğitimi tamamen sonlandıktan sonra, gece yatağa yapacağını bilseniz bile kaldırmamaya başlamalı, insiyatifi yavaş yavaş çocuğa vermelisiniz. Ve hiç bir gelişme göstermese bile, yavaş yavaş bir süreç içerisinde (diyelim 15 gün içerisinde) çocuğu hiç çişe kaldırmamaya alışmalısınız. Bırakın çocuk annesinin çişe kaldırdığı bir dönem yaşadıktan sonra, bir o kadar dönem de kaldırılmayarak yaşasın ve kendisi kalkmaya başlasın.
Benim şahsi uygulamam , başlarda dahi çocuğu çok düzenli çişe kaldırmadım. Kaldırdım ama aklıma geldiyse, uykuya dalmasıydam.. Gece yatağa yaptığında ne zaman görürsem değiştiriyordum. Bu şekilde gece ve gündüzü neredeyse beraber öğrendiler her ikisi de..
Tüm annelere kolaylıklar diliyorum.
Merhaba,
Yukarıdaki yazıyı hangi arkadaşım yazdıysa Allah razı olsun.
Gündüz Tuvalet eğitimi almış olan 4 yaşındaki erkek çocuğuma gece için Tuvalet eğitimi vermeye karar verdim ve bezini çıkardım. her iki saatte bir tuvalete götürmeye başladım. 20 gün boyunca her gece böyle sürdü.
2 saati 1 dk geçirsem altına yapıyor ama kendi kendine kalkıp bir türlü tuvalete gitmiyordu.
Bende iyice yorulmuştum neredeyse bu işten vazgeçecektim ki internette yukarıdaki yazıyı okudum. O gece oğluma sorumluluk yükledim.
” gece artık ben kaldıramayacam sen kendin kalkacaksın dedim”
Oğlumda anne ben yapamam dedi. “Yaparsın ben sana güveniyorum dedim yatırdım.”
Yine boş bırakmadım 2 saate bir kontrol ettim ama kaldırmadım şişe ve o gece itibariyle 3 saat aralıklarla çiş yaptı sonra bu 4 saat aralıklara çıktı.
Tam 1 ayın sonunda ona hiç çiş yapmazsa ya da gece çişi geldiğinde yatağa yapmadan tuvalete gitmek için beni kaldırırsa ona robot araba alacağımı söyledim.
Tmm dedi ve gece hiç kalkmadan altında çiş yapmamayı seçti ( bu arada ben çocuklarıma çok oyuncak alan biri değilim onun etkiside olmuştur)
Maşallah iyi gidiyor.
Not :
1) biberonla sıvı tüketiyordu biberonu bırakırdım.
2) yatmadan 2 saat önce sıvı tüketimini kestim.
3) gece ilk 20 gün hep aynı saatlerde çişe kaldırdım.
Benim sürecim bu ben yukarıdaki yazıdan faydalandım aynı zamanda çocuğumun durumunu
Gözlemleyerek ilerledim
Allah yardımcınız olsun ????