Genel

Çocukların Yaptığı İşler

Büyüdükleri zaman da böyle olurlar umarım; bu yaşlarda çocuklar bana yardım etmekten çok zevk alıyorlar.

Bense, hem onları oyalamak için harcayacağım enerjiden ve zamandan kazanmış, hem kendi işlerimi hızlandırmış oluyorum. Çocukların kendilerini önemli birşey yapmış olarak mutlu ve tatmin olmuş hissetmeleri en büyük artı oluyor.

Kızımın (3 yaş) yaptıkları:

– Herhangi birşeyi evin içinde bulup getirmek hep onun işi, çok seviyor. Ör: Sabah gözlüğümü ve tokamı takmadan apar topar kahvaltı hazırlamaya koşmuş buluyorum kendimi. Gözlüğüm yokken bulanık görmek ve saçımı toplamayınca terlemek, saçımın önüme gelmesi vs. den sıkılmışken, yanıma gelen kızımdan rica ediyorum hemen bulup getiriyor.

Kızım banyodan şunu getirir misin, mutfaktan şunu getirir misin deyip birşey istemem kızımı çok mutlu yapıyor nedense.

– Birşeyi bir yere koyma işi. Ör: Mutfakta kendim iş yaparken şu masanın üstündeki tepsiyi alıp şuraya koyar mısın, şu kağıt çöpleri balkondaki sepete atar mısın gibi.

– Kızım makinadaki temiz bulaşıkları yerleştirirken tabak bardak vs şeyleri alıp bana veriyor, aman düşürecek kıracak diye öyle bir hızla elinden alıp yerleştiriyorum ki, normalin 3 te biri sürede bu iş bitiyor. 4 dk bile sürmüyor.Yerini bildiği plastikleri dolaba yerleştirmesine izin veriyorum.

Çocuklar yaşları ilerledikçe eskiden yaptıkları şeylerden sıkılıyorlar. Kızıma çok zevkli gelen bulup getirme işi oğlumu sıkıyor. Oğlumun (5 yaş) yaptığı işlerden ilk aklıma gelenler:

– Kapının önüne çöp çıkarmak
– Köpürte köpürte bulaşık yıkayıp durulamak.
– Bazı salata malzemelerini doğramak
– Gözle görülen büyük pisliklerin olduğu (diyelim ekmek kırıntısı) yerleri e. süpürgesiyle süpürüp tertemiz yapmak.
– Ayakkabılarını boyamak
– Ahşapların, kapıların tozunu almak
– Saçıma fön çekerken kurutma makinasını tutmak.

İkisinin birlikte yaptığı işler:

– Çamaşırlıktaki mandalları çıkarıp sepetin içine koymak. Sonra da çamaşırlıkla oynamak.
– Apartmanın çırpma gününde balkondan halıları çırptığımda, iki ucundan tutup içeri taşımak.

Siz de çocuğunuzun bazı ufak işleri yapmasını istiyorsanız;

– Sorduğunda nasıl yapılacağını gösterin. Sen yapamazsın filan demeyin. Bıçakla elini bile kesse yarabandı yapıştırırsınız.

– Yapabileceğini düşündüğünüz bazı işleri önce siz yapın veya beraber yapın, sen de yapmak istersen böyle yapabilirsin deyin.

– Çocuğun daha önce yapmadığı bir işi “şunu getirir misin” gibi basit birşey de olsa ısrarla istemeyin. Bir kez rica edin, getirmezse tekrar etmeyin. Bir dahakine istersiniz. Zamanla ricalarınızı yerine getirmek isteyecektir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...