Uyku sorunları ile ilgili kısa bir araştırma yaptım son günlerde, çünkü 11 aylık bebeğim geceleri zor uyumaya başladı. Sadece araştırma değil, konuya dikkat kesilme ve üzerinde sürekli düşünme dönemi geçirdim. Çünkü ağzım sütten çok yandı, yoğurdu 10 metreden üfleyebilirim.
İlk çocuğum olan oğlum aslında hırçın olmayan ve genel olarak sorunsuz bir çocuktur. Ancak annesinin cahillik dönemine denk geldiği için yani annesi düzgün bir uyku politikası geliştirmediği için zavallı oğlum memeden kesildikten sonra uyku sorunları yaşadı. İşte benim de o sırada sütten ağzım yandı, şöyle ki:
Ben oğlumu emzirerek uyutmaya alıştırdım, bu hem annelik romantikliğimin hoşuna gidiyordu, hem de ayakta ya da başka bir şeyde sallamak gibi yorucu bir iş yerine oğlumla beraber uzanıp emzirerek uyumak çok tatlıydı. Amma velakin emmeden uyumaya hiç alışmamış olan bu çocuk memeden kesilince nasıl uyuyacak diye hiç düşünmedim. Tabi memeden birden kesilmek durumunda kalacağını da bilmiyordum.
Oğlum 18 aylıkken aslında düşündüğüm ama tam planlamadığım bir zamanda hamile kaldım. Bu yüzden oğlumu hemen memeden kesmem gerekti, öyle uzun uzadıya yöntemler denemeye fırsatım olmadan. (1 aylık hamileyken hemen memeden kestiğim halde bir dişim çürüdü iki çocuğa kalsiyum göndermekten)
Zınk diye memeden kesilen çocuk geceleri çok uzun süre uyanık kalan, bir uyandı mı dalamayan bir çocuk oldu. Aslında biberondan süt de içiyordu ama memenin yerini tutmadı. Memesizliğe alışıp uykuya dalmayı öğrenmesi 1 yıl sürdü. Bu bir yıl içinde geceleri ne çektiğimi bir ben bilirim, bir Allah bilir, bir de aynısını yaşayan anneler. Kimisi gece kabusu diyor, kimisi gece terörü.. Adını koyamasam da çok zor bir dönem olduğunu, oğlumun uyumak isteyip 2-3 saat uyuyamadığını, acı çektiğini, benim de uykusuz kaldığımı hatırlıyorum. Bu bir yılın içinde hamilelik ve doğum gibi zor bir dönem de vardı tabi. Bu dönemden pek yakınmamaya kimseye bahs etmemeye çalıştım elimden geldiği kadar.
Üst komşum oğlan geceleri çok ağlıyor uyumuyor neden öyle ağlıyor, uyumuyor diye sorardı. İçimden ah ah derdim, benim yüzümden, çocuğun bir suçu yok..
Tabi uyku sorunu yaşanan gecelerin gündüzlerinde uyku sorunu yaşanmaz mı, aynı gece gibi öğlen uykularına dalması da zor oluyordu oğlumun.
Bebek doğduktan 1 kaç ay sonra eşimin de yardımlarıyla oğluma makul bir uyku düzeni oluşturduk. Sütünü içip 10 dk içinde uyumaya da alıştı. Hatta bugünlerde ben geceleri bebeği uyuturken yanımızda kendi kendine uyuyor.
Tam oğlum normale döndü derken bebek geceleri uykuya dalarken zorlanmaya başladı bu sıralar. Bu sefer düzgün bir uyku politikası belirlemem lazım ve benimle beraber, emerek uyumaya alışmasını engellemem lazım diyerek kolları sıvadım.
Aslında kızımın benimle beraber yatmaması için doğduğundan beri elinden geleni yaptım. Hiç yatarak emzirmedim her zaman oturarak kucağımda emzirdim, sakinleştirdim ondan sonra beşiğine yatırdım.. Ancak kızım 7-8 aylıkken yaptığımız bir şehir dışı yolculukta düzenimiz alt üst oldu. Babası uyanmasın geceleri diye emzirerek uyuttum, dahası bebeği yatırabileceğim beşik gibi bir şey yoktu, yere yatırdım ama yerde de rahat etmedi. Hasılı, kızıma da çok tatlı geldiği için emerek uyumak ve bizim yatakta yatmak hemen bağımlılık yaptı.
İşte bu sorunu çözmek için aldığım kararlar:
1.Önce bizim yataktan ayrılmalı:
Beşikte yatmıyor. Bizim yataktan ayırıp başka odaya götüremeyeceğime göre yer yatağı yapmaya karar verdim. Zaten beşikte yatmak istememesinin sebebi uyanınca hemen inip istediği yere gidememesi<sanırım. Yerde ise uyandıktan sonra istediği yere gidiyor böylece uyanınca ağlamamaya başladı.
İlk yer yatağı yaptığım gece acaba yadırgayacak mı diye korktum ama tam tersi burası benim mi der gibi güldü ve gitti yastığa başını koydu. Kesinlikle emin oldum artık, beşiği sevmemesinin en büyük nedeni kendisinin istediği zaman içine girip yatamadığı, istediği zaman kalkıp çıkamadığı bir yer olması. Şu anda yerde uyumaya alıştı.
2.Yerde yatmaya alıştıktan sonra bir şekilde memede uyumamaya da alışmalı:
Bu ikinci kademeyi ramazan bayramından sonra uygulamaya geçeceğim. Şu an gece yatmadan önce süt içiyor ama gece uyanmalarında içmiyor illa meme istiyor. Gece uyanmalarında kararlı davranıp meme vermemeyi başarabilirsem süt içerek tekrar uykuya dalmaya alışabilir.
Bir çok kaynakta çocukların 1 yaştan sonra geceleri beslenmeye ihtiyaç duymayacağı yazıyor ama benim 3 yaşındaki oğlum bile geceleri en az 2 kere süt içmeye kalkıyor. Çünkü gündüz doymuyor, oğlumun yemeklerle pek arası yok. Kızım gerçi iştahsız bir bebek sayılmaz ama geceleri emmek için ya da süt içmek için hiç uyanmayan, deliksiz uyuyan bir bebeği sadece rüyamda görürüm gibi geliyor. Keşke gerçek olsa..
3.Memede uyumayı bıraktıktan sonra kendisi uyumaya alışmalı:
Kardeşim de ben de uykumuz gelince uyurmuşuz, annem hiç bizi uyutmaya uğraşmazmış. Kayınvalidem görümcem çalıştığı için onun 3 çocuğuna bakıyor, kendisi de 3 tane büyütmüş; çocuklar uykusu gelince iki sallayınca uyur, yada yatırırsın uyur diye düşünüyor. Öyle uzun uzun uyutmaya çalışmak, çarşafta sallamak falan alışmamalı çocuk öyle şeylere.
Etrafımdaki büyüklere bakıyorum da bir şekilde çocuklara kendi kendine uyutmayı öğretmişler. Eskiden iş güç de çokmuş, bez yıkama derdi falan.. Öyle çocuk uyutmaya vakitleri de yokmuş herhalde. Bunu bir şekilde öğrenmek gerekiyor anneler. Ben de kafa yorup deneyip öğreneceğim inşallah.. Rahat ederiz değil mi ama..
Bu konuda pratikanne’nin uyku etiketli yazılarını okudum, çok faydalı oldu ve nasıl olacak bu iş sorusuna cevap olacak fikirler oluştu kafamda. İşte o yazılardan bir tanesi, tıklayın..
4.Kendisi uyumaya alıştıktan sonra odasını ayırmalı:
Ağabeyinin odasında kızıma bir yer bir yatak hazırlamalıyım.. Zaten bebeklerin en geç 1,5 yaşta odalarının ayrılması gerekiyor. Oğlumun odasını da 1,5 yaşta ayırmıştım.
Artık geceleri ikisine birden masal okuyarak mı uyuturum bilmiyorum, oğluma masal okuma denemelerim şimdiye kadar ilgi görmedi gerçi pek.. Geceleri biri uyanıp diğer kardeşi uyandırınca ne olur bilmiyorum. Artık alışsınlar hemen uykuya dalmaya.. Uykunun tadını alsınlar, dalmayı öğrensinler diye telkinlerde bulunacağım..
Bebeklerin ve çocukların uyku sorunları ile ilgili başka yazılar da gelecek.
Yazıyı bitirmeden bizim evden birkaç uyku karesi göstereyim size bu uzun yazıyı renklendirmiş olalım.
Artık geceleri 2 biberon süt hazırlıyorum, iftardan hemen sonra uyku zamanııı diye bağırıyorum.
Pijama giyme törenimiz de çifte oldu. Pijama giymeleri uykuya geçtiklerini anlamaları için iyi oluyor. Bir elimle birine diğer elimle birine biberon tutuyorum aynı anda içiyorlar, kimse kimseyi beklemek istemiyor çünkü. Kızımın yer yatağına oğlum da gelip ilk 10- 15 dakika eşlik ediyor. Her görüntü iki kişilik oldu sanki..
Oğlumun yatmadan önceki cümleleri de şunlar:
Abinin uykusu geldi, bebeğin uykusu geldi (Kendisine abi diyor)
Abi su içti bebek su içti.
Abinin pijaması bebeğin pijaması,
Abi pijamasını giydi, bebek pijamasını giydi,
Abinin sütü bebeğin sütü,
Sonra ışıklar kapanıyor, sütler içiliyor ve uykuya dalınıyor.
Çocuklarınıza ve size, huzur veren, dinlendiren uzun ve deliksiz uykular dilerim.