Soru: benim kız 17aylık 5aya yakın süredir kaşıkla yemek yemeyi istemiyor çorbalarını vs.hep bıraktı ama kahvaltılarını biberonla alıyor ve tüm gün 4 şişe biberonla gıda alıyor ne yapmam gerekli zorla yemek de yedirmek istemiyorum.
Cevap: Asla zorla yedirmeyin. bu işinizi daha da zorlaştırır. Çocuğun istenmedik tepkiler vermesine yol açabilir.
Öncelikle bebeğiniz yatarak ya da yaslanarak besleniyorsa bu durumdan kurtulmak gerekir. Bu yaştaki çocuk oturarak yemek yiyebilmeli. Çocuklar 9 aydan sonra anne babayla sofraya oturmalı, 12 aylıktan itibaren beslenmelerini oturarak yapmaya çalışmalı (gece beslenmeleri hariç). Çocuk yatarak yediği için boğazına akıveren sıvıları otomatik yutar bir konumda beslenmemeli.
Çocuğun iştahını geliştiren ve olumlu beslenme alışkanlıkları kazandıran en önemli şeylerden birisi kendi kendine yemesidir. Bunu kızımla yaşadığımız tecrübelerde de, etrafımda da çok gözlemledim. Kendi kendine yediği zaman sizin verdiğinizden daha az yiyor gibi görünebilir ama o az yemek onu mutlu eder ve doyurur. Yemeklerle arası iyi olursa uzun vadede karlı çıkan siz olursunuz.
Kendisinin yiyebilmesi için:
1- Çocuğunuzun önüne karnı açken taneli yiyecek koymayı deneyin, eliyle yesin. Örneğin iyice haşlanmış patatesi kesip tuzlayıp çok fazla soğutmadan ılık halde çocuğun önüne koyun. Ya da kahvaltıda içine bir kaç kaşık süt katıp yumuşattığınız yumurtayı tavada pişirebilirsiniz. Bu şekilde aldığı lezzet çocuğu olumlu etkileyecektir. Boğazına takılabilecek bir şey koyduysanız yanından ayrılmayın.
2- Karın doyurma amaçlı değil ama alıştırma amaçlı olarak çocuğun eline kemirebileceği yiyecekler verin. havuç, salatalık, salata turşusu, ekmek gibi. Ayrıca ağzındaki küçük katı gıdaları çiğnemeyi ve çevirmeyi öğrenmesini desteklemek gerekir.
Şu an 14,5 aylık olan kızımın önüne 9. aydan itibaren kahvaltıda zeytin peynir koymaya başladım, eline kiraz erik veriyordum, (dişlerinin erken çıkmasının rolü büyük). Böylece hem taneli küçük gıdalarla tıkanmadan baş etmeyi öğrendi, hem de lezzet yelpazesi arttı. Nohut mısır gibi baklagil türü gıdaları taneyle yemesi de, ayrıca yedirmeye çalışmak zorunda kalmadığım için beni mutlu ediyor. Zeytini çok seviyor.
3- Çorbayı çocuk kendisi yiyemez ama biraz ortalığı batırmasına müsaade edip çocuğun eline de bir kaşık verebilirsiniz. O çorbayı karıştırarak oyalanırken siz de başka bir kaşıkla yedirirsiniz. Ara sıra ağzına denk getirebilirse kaşığı kendisi de yer.
Çocuklar yemeden uzun süre dayanamazlar. Sitemizde tarifi olan ezogelin çorbası gibi çorbaları blendırdan geçirmeden taneli vermeye çalışın. Bunun için de çocuğun acıktığı zamanı kollamanız ve çorbanın lezzetini, tadını tuzunu iyi ayarlamanız gerekir. Ve bebeğinizin verdiği tepkilere bakarak ne tür tatlardan hoşlandığını, hangilerini sevmediğini anlamaya çalışmak gerekir.
Çocuğun yemek saatini sevmesi için, yemek vaktini o günün doğal seyri içinde neşeli ve keyifli dakikalara dönüştürmeye çalışmak gerekir. Ama bu iş abartılmamalı, çocuk her ağzını açışı için bir oyun beklememelidir.
Çocuk beslenmesi konusunda anne politikaları belirdi şimdi kafamda yazıyı bitirirken:
1.Çocuğun acıkmasına fırsat vermek ve daha önemlisi acıktığını anlayabilmek.
2.Her zaman denemek, denemekten yılmamak. Değişik beslenme tarzı denemek, farklı tarif denemek. Adeta bir deneme görevlisi olmak.
3.Ama çocuk illa yiyecek diye beklenti içine de girmemek. Deneme işini çocuk yiyecek diye değil içsel bir motivasyonla, görev bilinci ile yapmak..
4.Zorla yedirmenin en büyük zararını uzun vadede annenin çekeceğini bilmek. (keskin sirke küpüne zarar mantığı)
5.Çocuk değil mi, ne bilecek tadını tuzunu, yesin işte diye düşünmemek. "Çocukların damak zevkine büyükler yetişemez, onlar birer lezzet ustasıdır." cümlesini kafanın bir tarafına asmak.
Evet anneler, işimiz kolay değil ama kolay gelsin hepinize..