Genel

Bebeklerde Gece Uyanmaları Nasıl Bitecek?

Bu yazıyı bu konuda olumlu tecrübeler yaşamış biri olarak yazmak istiyordum ama öyle olmadı. Olumsuz tecrübeler de yaşamadım gerçi ama, yazıyı sadece bu konuya iyice kafa yormak ve bana da yardımcı olması amacıyla yazıyorum. Kızım şu an 15 aylık, inşallah faydası olur da olumlu tecrübeler de yazarım.

Geçen akşam eşime dedim ki, “her yerde aynı şey yazıyor, çocuk ağladıkça sen hemen çocuğun yanına gidivermezsen, hemen ağzına meme tıkmazsan çocuk zamanla yanına kimsenin gelmemesine zamanla da uyanmamaya alışır”. Çok hoş geliyor kulağa ama ya uygulaması?

Nasıl olacak uygulaması, nasıl olacak diye düşündüm durdum. Olayın önce benim beynimde bitmesi gerekiyor sanırım. Bazı kurallar koydum bu işi çözmek için.

Kural 1: Aklınıza sokun ki, çocukların gece uyanmalarının bitmesi, sizin çok mükemmel yöntemler denemenizle olmayacak. Gece uyanmalarının bitebileceğine kanaat etmeniz ve bitirmek adına kesin bir niyetle yola çıkmanızla olacak. Çocuk ağladığında biraz beklemek, hemen meme tıkmamak kafanızın içindeki kararlılıkla, niyetle olacak bir şey. Hayır bu işi devam ettireceğim diyeceksiniz kendinize gecenin bir yarısı uykulu uykulu. Eşinizin neden susmuyor bu çocuk diye sızlanmasını, komşuların rahatsız olmasını, amacınız uğruna  bir süre takmayacaksınız.

Kural 2: Doğrusunu yaptığınıza kanaatiniz tam olacak, çocuğa eziyet etmediğinizi bileceksiniz..

Çocuğunu ağlatmayı elbette kimse istemez ama bazılarımız çocuk iki mırıldansa ağladığını düşünüyoruz, aman ağlamasın diye acil susturma alarmı veriyoruz. Çocuğunuzu ağlatmayın ama önce “çocuğu ağlatmak” ne demek bu kavramı netleştirin.

Mırıldanma, sızlanma ve ağlama farklı şeyler. Özellikle bu dönemde (9-18 ay), mırıldanmalara, sızlanmalara ağlama demiyoruz. (Aslında hiçbir zaman dememek gerekiyor.) Eşimize lütfen çocuk ciddi olarak ağlamadıkça rahatsızlığını bildirme, bu dönemde senin de desteğine ihtiyacım var diyelim.

Çocuğun sızlanma ve mırıldanmaları anında sakinleştirme yöntemleri deniyoruz. Ancak ciddi gücenmiş ve incinmiş olarak yüksek sesle ağlamaya başlarsa, eski uyutma yöntemimize ya da ağzına meme verme yoluna başvuruyoruz.

Kural 3:
Zorlandığınız anlarda alacağınız sonuçları düşünmek ve vazgeçmemek. Çocuğunuzun gece uyanmalarının bitmesinin, akşam ilk yatışta kendi kendine uyumasını da destekleyeceğini düşünün. Hem kendi uyuma, hem gece uyanmama. Hem eşinizin hem de sizin mışıl mışıl uyuyacağınız geceleri düşünün. Yani bu dönemde çektiğiniz sıkıntıların uzun vadede çok güzel sonuçlar getireceğini düşünerek, amacınıza dair motivasyonunuzu yüksek tutmaya çalışın. Bebeğiniz de stres olmadan kütük gibi uyuyacak 🙂 bir sonuç da bu..

Evet olayın kafada halledilmesine dair kurallar bitti, şimdi uygulama esnasında yapılacaklar geliyor pratik anne den:

9. aydan sonra yani katı gıda düzeni yerleştikten sonra geceleri uyanmak ve süt içmek veya meme emmek ihtiyaçtan çok alışanlıktan kaynaklanır diyebiliriz. Uyku serisinde önerdiğim gece depolaması ile bence 4. ayda bile 7-8 gibi yatıp ikişer saat ara ile 11-11.30 a kadar iki defa daha uyanmadan süt içen bebek bir derdi olmadığı sürece rahatlıkla sabah 6-7 ye kadar uyuyabilir. En kötü ihtimalle gece 1 kere süt emmeye kalkması normaldir.

Fakat 9 aylık ve daha büyük bebeklerin 2 saatte bir (Yazılarımda uykuların bioritm gibi inişli çıkışlı (bir derin, bir hafif) olduğunu yazmıştım.) meme emmek için kalkması çok büyük bir olasılıkla alışkanlıktır. Tabi benim bu dediğim arka arkaya her gece olan bir durumlar için. Hiç uyanmıyorken 3-4 gün gece uyanması oluyorsa, bunlar diş çıkarma, büyüme dönemine girme ve fiziksel olarak dönmeyi, tutunarak ayağa kalkmayı veya yürümeyi öğrendiği dönemlerde olabilir.

Öncelikle aşağıdaki tavsiyelerimi uygulamadan önce bu uyanmaların alışkanlık olduğuna kanaat getirin. Süte ihtiyacı olduğu için değil, uykusunun hafifleştiği saatlerde rahatça geri uyuyabilmek için kendini rahatlatmak için emzik niyetine emiyor diye düşünüyorsanız okumaya devam.

1. Süt istiyorsa yerine su verin. Meme kesinlikle vermeyin. İlk başta kızar. Hadi kızım/oğlum uyu canım, ben burdayım deyip yine şarkı türkü söyleyin. Çok uzatmadan odadan çıkın. Ağlamaya devam ederse 5 dk bekleyin, tekrar gelin. Yine ben burdayım, hadi uyu oğlum vs, çıkın. Ağlarsa bu sefer 10 dk. Böyle böyle inşallah o uyanmalar kaybolacak.

2. Eğer duyabiliyorsanız, tam kalkmadan (açılmadan) ıkıldanmaya başladığında yanına gidip pışpış, pıtpıt, çok hafif ninni ile geri uyutmaya çalışın.

3. Uyanmışsa yanına gidin. “Bak hala gece karanlık kızım. Uyuyalım, yarın kalkıp oynayacağız” vs deyin. Pışpış, pıtpıt, sırtını sıvazlayın. Ben burdayım, sen uyu deyin çıkın. Sonra yine 5-10-15 araları uzatarak, her seferinde ben buradayım kızım hadi uyu diye hem kendisini ikna etmeye çalışın, bir yandan da güven verin.

4. Ağlama çok uzun sürüyorsa, ben buradayım deyip o uyuyana kadar odada kalıp, uyuduktan sonra da çıkabilirsiniz. Biz bazı dönemler böyle yapmıştık.

Bunları yaparken ilk başta çok şiddetli ağlıyorsa kucağınıza alıp sakinleştirip yatağa koyun. Sonra yataktan almamaya çalışın. Ama ona dokunun, poposuna pışpış, sırtına pıtpıt sıvazlama yapın. Eğer vızıldanıp mızıldanma halinde ise sadece başını okşayın, sırtını pıtpıtlayın vs. Ağlamasını tartın; ciyak ciyak ağlar vaziyette tek başına bırakmanızı tavsiye etmem. 5 dk içinde ağlamalar azalmıyorsa veya şiddetlenerek artıyorsa başka bir yöntem deneyin. Vızıldanıp zırıldayan ağlamalar var ise ellemeden yanında konuşmaya, ninni veya pışpış söylemeye devam edin.

Böyle böyle artık gece uyanınca istediği cevabı alamayınca uyanmaktan vazgeçerler. Ama bu süreçte ağlamayı minimale indirmiş olursunuz ve o da ne oluyor bu insanlar nereye kaçtı diye düşünmez.

Evet pratik anne’nin tavsiyeleri burada bitti. Bizim odamız farklı değil henüz odamızı ayırmadık ama çok fazla etkisi olmaz inşallah.

Uygulama aşamasıyla ilgili bir ek tavsiye:

Yatmadan önce bebeğinizi mutlaka iyice doyurun ki açlık yüzünden mi böyle ağlıyor ihtimali aklınıza gelmesin. Yukarıda gece depolaması olarak da geçmiş. Muhallebi, süt, devam maması, meyve püresi, kavanoz maması vs. Gece uyanmalarda besleme yapmayacağız sadece su vereceğimiz için ayrıca önemli..

Herkese neler dilediğim belli sanırım,
Herkese derin uykulu geceler..
Ama öncee birazcık gayret isteyen geceler..

Bu yazının yazılmasında www.babycentre.com ve www.pratikanne.com sitelerinden yararlanılmıştır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...