Çocuğum öğlen uykusuna geç yatıyor, bu sefer gece uyumuyor/ geç uyuyor, gündüz uyutmayınca ise huysuz oluyor, çocuklar kaç yaşa kadar öğlen uykusu uyumalı gibi sorular çok geliyor.
Herkesin bildiği denizde kum misali. Herkesin tecrebesi herkese uymaz. Yine de iki çocukta yaşadıklarımdan çıkardığım genel geçer denilebilecek sonuçları harmanlayıp başlıklar halinde cevap vereyim:
Uyku neyin nesidir:
. Uyku bir ihtiyaç. Çocuğu ihtiyaç hissetmediği halde zorla uyutmayı alışkanlık haline getirince uyku düşmanı bir çocuk olabileceğini unutmamalı. Şekil A ilk çocuğum.
. Çocuğun ihtiyaç hissetmesi demek anne uykum var demesi demek değil. İhtiyacı, annelik ferasetimizi geliştirip belirtilerle biz tespit edeceğiz. (Bunlar çocuktan çocuğa değişip subjektif olduğu için değinmiyorum)
. Çocuğun öğlen uykuya ihtiyaç hissetmesi:
1- sabah kalktığı saatle,
2- karnının açlık tokluğuyla ve
3- enerjisini atıp atamaması (duygusal ve bedensel tatmin)le çok alakalı.
Uykunun saatleri:
. 18. aydan sonra çocukların gündüz uykusu 1 defa olmaya başlıyabiliyor. Öncesinde sıklıkla günde 2 kez uyuyorlar.
. Çocuğunuzun sabah kalkış saatini erkene alamazsanız, öğlen uykusunu erkene almaya çalışmak boşa kürek çekmek oluyor. E bunu zaten biliyoruz diyorsanız işte zaten bilmekten değil uygulamaktan söz ediyorum. Uygulamanın bir yolunu bulmalı. Çocuk sabah 9:30’da kalkıyorsa 13:00’da uyuması hiç kolay birşey değil. En güzeli güneşin doğuşuyla birlikte uyanmak ama o saatte uyanan çocuklar akşam geç yatıp sabah 10’a kadar uyumak isteyen anneler tarafından zorla uyutulmasa keşke. İlk çocuğumda bu hatayı yapıyordum mesela. İkinci çocuk olunca uyku saatleri mecburiyetten düzeldi.
. Erken kalkan çocuğun kilo alımı ve gelişiminin daha iyi olduğuna dair söylentiler var. Ki doğrudur zira geç kalkan çocuğun bir öğünü çoğunlukla kayboluyor. Sabahın ilk saatlerindeki iştah öğlen bulunmuyor. Öğlen vaktinde güzelce uyuyan çocuğun büyüme ve gelişmesi de araştırmalara göre daha iyi oluyormuş.
. Öğlen uykusu için, kış aylarında 13.30, yaz aylarında 14.30’u geçmemek elbette ki ideal. Ama işte diyorum ya iş uygulamada bitiyor.
. Uykuda saat düzeni çocukta güven duygusu yerleştiriyormuş uzmanlara göre. Bana sorarsanız çocuğun uyku satleri oturmuş olunca annenin yemek ve diğer işlerinin işleyişi kolaylaşıyor. Çocuğun güven duygusu annenin güven duygusuyla ilgili değil mi sonuçta.. Anne ne zaman ne yaşayacağını biliyor. Küçük sürprizler dışında rutin şaşmazsa anne daha ne ister. Annenin kendine nitelikli zaman ayırabilmesi de ancak düzenle mümkün.
. Öğle uykusu kışın 13:30 yazın 14:30 u geçmeyince, çocuklar 1-1,5 saat uyuyup uyanıyor genellikle.. Ama 15:00’dan sonra uyuyan çocuk 2-3 saat uyuyor. Uykusunu fazlasıyla alan çocuğu uyutmanın yanında deve hendek falan hikaye.
. Ülkemizde çocukların sabah 10.00-11.00 gibi uyanıp öğleden sonra 4-5 gibi uyutulması çok yaygın. Gündüz 4-5 gibi uykuya yatan çocuk öğlen değil ikindi uykusuna yatmış oluyor, güneşin batış saatlerine denk gelen bu uyku çok zararlı. Çocuğu sersem yaptığı, dinlendirmediği, gece de geç yatmasına neden olan dayanılmaz bir huysuzluk oluşturduğunu söylemeye gerek bile yok.
Öğlen uyutmayayım mı:
. Gündüz zor uyuyan/geç uyuyan 2-3 yaş çocuğunu öğlen uyutmayınca akşam erken ve kolay uyuyor şeklinde bir mit var. Hadi bu doğru bile olsa öğlen uykusu ihtiyacı olan bir çocuğu akşam erken yatsın diye gündüz uyutmamak çocuğa haksızlık olmuyor mu? Çocuğun öğleden sonrası uykusu geldiği için keyifsiz geçmiyor mu? Sonuçta çocuğun hayat kalitesi önemli. Elbetteki anneninki de. Terazinin bir tarafına annenin bir tarafına çocuğunkini koyup orta notayı bulmaya çalışmalı. Hiç bir zaman tam denge olmayacaktır çünkü burası dünya.
. Sabah kalkış saati, yemek ve enerji boşalımı konusunda gayret edildiği halde yine de öğlen uyumuyorsa, öğlenleri bir gün uyutup bir gün uyutmama yolu denenebilir.
. Ya da belki öğlen uykusunu bırakma zamanı gelmiş olabilir çocuğun. Öğlen uyumadığı halde ikindi vakti çok büyük mızmızlıkları olmuyorsa, öğlen uyumamaya dayanabiliyor demektir.
Uyuyacak ama nasıl uyutmalı:
. Çocuğu uykuya çağırmak için bir alışkanlık geliştirmek candır. Can simididir. Çocuğu uykuya çağırdığınız bir şarkı olabileceği gibi bir biberon süt gibi bir yiyecek de olabilir. Pijama giyme seramonisi ya da masal olabilir. Önemli olan her uykudan önce tekrar edilmesi ve uyku zamanının geldiğini çocuğa hissettirmesi.
. Her gün aynı yerde uyuması ve orada uyanması kuralı soğuk İngiliz disiplinini çağrıştırabilir ama kesinlike çook faydasını gördüm. Karanlık ve orta sessizlikte bir yer.
. Çocuğu yatağa yatırarak, yanına yatarak uyutma benim favorim. Bir süre sonra daha uyumadan yanından kalkmaya başlıyorum. Bir süre sonra da yanına hiç yatmamaya. Bu bir süreler bir iki ay oldu genelde.
Anne öğlen uykusu saatinde dışarıda olunca:
. Düzeninizin bozulmaması, hem sizin hem çocuğunuzun rahatı için öğlen vakitlerinde evde olmak daha iyi.
. Dışarıda çocuğu uyutabileceğim bir evde olduğumda dahi erken gider çocuğu saatinde uyutmaya çalışırdım. Saati geçince uyutmazdım. Saati geçtiği halde kendisi uyusa bile fazla uyumadan uyanacağı şekilde ortamı ayarlardım.
Tüm aklıma gelenler bunlar…
Kızım bugünlerde öğlen uykusunu bıraktı. İkindi mızmızlığı da pek olmuyor. Ama eminim bayram tatili için anneme gittiğimizde ağabeyi de (5 yaş), kızım da (3 yaş) öğlenleri deli gibi uyuyacaklar. Çünkü annem onları öyle çok gezdiriyor, evin içinde öyle bir oynuyor ki enerjileri tükeniyor. Akşama kadar annemle biraz daha oynayabilmek için öğlen uyuyup enerji toplamaları gerekecek.
Şunlar da ilginizi çekebilir:
Uyku düzeni için yaptığım 4 şey