Genel

Bitirmediğiniz İşler Sizi Bitirir

Anababaysanız özellikle de anneyseniz işlerinizin hepsini bitirmeniz zordur ve zaten işlerin hepsini birden bitirmeyi amaçlamak gerçekçi değildir. Ama en azından "başlanan işi yarım bırakmamak" ya da "bir işi bitirmeden diğerine başlamamak" gibi prensiplerimiz olmalı. Olmalı ki, bitirdiğimiz işler bizi rahatlatsın, bekleyen işlerimizi gerçekçi bir planla sıraya koyma motivasyonumuz artsın. İşte size bu konu üzerinde düşünmenizi sağlayacak hoş bir yazı:

Bitirmeye koşan bir anlayışla başladığım iş, ufak bir engele takılıp tökezledi. Sabırsızlık limanında, yanına gelen diğer yarım işlerle karşılaştı. Coşkunun kesintiye uğramasının izlerini taşıyan bu işler, bulundukları yerde psikolojiye başarısızlık etiketini yapıştırma işiyle meşguldüler. Bu etiketler yapıştıkça biriken işler artıyor, bazen de işe başlama isteği giderek söndüğü için yalnız kalıyorlardı. Bense bir işi bitirinceye kadar sabredemiyor, ?Onu da bitiririm.? inancıyla başka bir işe hevesleniyordum. Başlarken de; ?Biliyorum bu da yarım kalacak.? diye düşünüyordum.

Artık rahatsız olduğum halde yarım bırakmaya, bir gün bitireceğim diye inanmaya ve buna rağmen yarım bıraktıklarıma el atmamaya devam ediyordum. Giderek, ?Sen zaten neyi bitirip başına çıkabilirsin ki??, ?Senin elinden iş çıkmaz, sen en iyisi hiçbir işe başlama.? diye kendime sataşmalarım başladı. İşlerini bitirebilenlere gıpta etmeye başlamıştım. ?Bu sabrı nereden buluyorlar?? diye şaşırıyordum. Hayata ve zamana ciddiyet ve sorumluluk gözlüğü ile baktığımı zannediyordum ve fakat beni kuşatan bir görüntü bana yanıldığımı söylüyordu. İş yaparken çekeceğim sıkıntının sonunda, beni karşılayacak olan başarı çerçevesinde harika bir manzara vardı, fakat zihin gözlerim bunu göremiyordu.

Bitirmenin hazzını yakalayamamış bir psikolojinin sonuçlarıydı bu iş bitirememeler ve üretilen mazeretler. Bitirilememiş işlerin kocaman ezici psikolojisi yanında, bozulmuş ve sancı çeken imajlar, insanların karşısına çıktığım yüzümdeki anlamı değiştiriyordu. Yoksa ben işleri bitirememekle kendimi mi bitiriyordum? Yoksa gönül yorgunluğumun bir ucu da buraya mı dayanıyordu? ?Yapamam? diye kendi kendime oluşturduğum bu algı, bana pranga olan bu zihinsel yük, enerjimi tüketmek için kolları sıvamış.

Benim acil olarak zihnimdeki işe verdiğim anlamı düzeltmem lâzım galiba. İşlerimi bitirmem gerektiğine dair inancımı kuvvetlendirmeli ve yeni bir sürecin hareket plânını hazırlamalıyım. O zaman ?Bismillâh? deyip harekete geçelim.

Başladığı işi bitirmek ne anlama gelir? Bize nasıl etki eder?

– O işin sonucunu önemsemek anlamına gelir.
– Kendisine ?başladığı işi bitirme? başarısını yaşatmak anlamına gelir.
– Bu aynı zamanda, o işin faydasından mahrum kalmamak demektir.
– Yeni başlayacağı bir işe, bitirdiği işin tecrübesini de ilâve etme şansını buldurmak demektir.
– Yeni bir işe başlama azmini artırır.
– Kendisine ait olumlu bir imaj oluşur. ?Ben buna başlıyorum ve bitireceğim inşallah, ben başarabilirim, bunun örnekleri var? gibi algılar ve tanımlar oluşur ve bu bütün hayatını etkiler.
– İşe başlamak ve uygun zamanda bitirmek, çevremizin güvenini kazandırır ve imajımız güçlenir. İnsanları bizimle iş birliği yapmaya hazırlar.
– Üretkenliğimizi arttırır. Başladığımız işi bitirmekle, zihin daha hızlı ve üretken olur, bu da olumlu bakış açısını destekler.
– İş yapmayı sevdirir. Her bitirilen iş, gelecekte yapılacak işlerin de bitirileceği psikolojik algısını oluşturur.
– Başladığı işleri bitirmek, iş yapanında birlikte yaşadıklarının da hayatını kolaylaştırır.
– Zihninde bitirilmemiş işlerin birikmesi, dikkatin başka tarafa odaklanmasını engeller, işleri bitirdiğimizde kolaylıkla diğer işe odaklanabiliriz.
– Diyelim ki 10 işi başlayıp bitirdiniz. Bunun zihninize ve psikolojinize etkisi-katkısı 10 iş bitirmiş gibi değil, belki 50-60 iş bitirmiş gibi olur.
– Her bitirilen iş, o işle ilgili başkalarının da işini kolaylaştırır ve bu aynı zamanda hayatın kolaylaştırılması anlamına gelir.
– Çok güzel bir sözde ?Her zor iş, vaktinde bitirilmemiş ve yarım bırakılmış küçük işlerin birikmesinden oluşmuştur.? deniyor. Ayrıca ?Büyük işleri başaranlar küçük işleri titizlikle yapanlardır.? sözü de, aynı noktaya vurgu yapıyor. Dolayısı ile bir işe başlayıp bitirmek, insanın zihninin başarı kaydı yapmasına, bu da kendisine güvenmesine, değer vermesine ve saygı duymasına ciddi anlamda katkıda bulunur.
– Her bitirilen iş bir basamaktır, sizi yükseltir.
Her işe başlarken bir başlama hızı ve gücü, yani enerjisi vardır. Her yarım bırakılan iş, bir sonraki işe başlama enerjisini azaltır.
– Yarım kalmış işler yılgınlık ve bıkkınlık oluşturur.
– Yarım bırakılmış bir iş, zihnimizin bir tarafında sürekli olarak tutulur ve başarısızlık bilgisi ve duygusu taşıdığı için de unutkanlığa sebep olur.
– İşleri bitirmemeyi alışkanlık haline getirmek, giderek bunu normal görmeye ve hatta savunmaya zemin hazırlar. Bu da, zihnimize çelme takan yanlış bir alışkanlığın normalleşme sinyalleridir ve itibar kaybına davetiyedir.
– Bitmiş bir işi görmenin gururundan mahrum bırakmaktır kendini.

Hatırımızda tutmalıyız ki, ?Motivasyonumuz azaldıkça mazeretlerimiz artar?. Kişisel ve toplumsal olarak ihtiyaç duyulan doğru bir iş tutuş biçimi için, yüksek motivasyona ihtiyacımız var. Bunun var olma ve devam etme sebeplerini oluşturabilmek için gerekli iradeyi, kararlılığı ve sabrı, hepimiz için Allah'tan istiyorum. Dualarımızla efendim?

24.07.2008
Saliha Erdim

Bunlar da hoşunuza gidebilir...