Genel

Çocuğu Nasıl Uyutmalı? İlk Adım: Uyku Öncesi Düzen

Sonunda haftalardır yazmak istediğim uyku yazılarını yazmaya başlıyorum. Bu yazıları yazarak hem kendime hem de bir çok anneye yardım edebilirsem mutlu olacağım.. Çünkü bebek ve çocukların uykularının düzene girmesi, hem kendileri hem de evin diğer fertlerinin hayatını değiştiren bir şey.

‘Bebekler kendi başlarına nasıl uyur’ ve ‘gece uyanmalarından nasıl kurtulabiliriz’ şeklindeki iki zor sorunun (benim için) cevabı daha sonraki yazılarda gelecek. Öncelikle geceleri uyutma olayı nasıl olmalı ona değinelim.

Bebeğinizin her gece sizi rahatsız etmeyen, yormayan, fenalık geçirmenize sebep olmayan bir şekilde uyuması için ilk yapacağımız şey uyku öncesi düzeni kurmak olmalı imiş. Buradaki öncesi kelimesi dikkatinizi çekmiş olmalı, uyku düzeni değil, uyku öncesi düzeni..

Bebeğinizin her gece aynı rutin şeyleri yaşaması, zamanla bu rutin zamanı tanımasına ve az sonra yaşayacağını bilmesine sebep oluyormuş. Bebeğinizin az sonra ne yaşayacağını bilmesi de rahatlamasına, sonrasında da kolayca uykuya geçmesine yardım ediyormuş, uyku uzmanı Jodi Mindell’e göre. Düzeni ve planlı yaşamayı seviyor yani bebekler 🙂

“Your baby will be more relaxed if she knows what’s coming next,” says sleep expert Jodi Mindell. “The more relaxed she is, the more likely it will be that she’ll go to bed easily and fall asleep quickly.”

Aslında bebeklerin sadece uyuyacakları zaman değil, gün içinde de oyun, uyku, beslenme zamanlarını hep belli bir düzenle yaşamaları rahatlamalarına sebep olan bir şey. Aynı zamanda anneyi de rahatlatan ve işini kolaylaştıran bir şey. Ama günlük düzen oturtmak uyku öncesi düzeni oturtmak kadar kolay değil tabi.. Bir de benim gibi süper dağınık ve tembellerin tembeli bir insana çok zor gelen, zorlama ve suni gelen bir şey, her gün her gün aynı düzenle yaşamaya çalışmak. Düzeni sevenler siz buyrun 🙂

Uyku öncesi düzende de sunilikten ve kastırmaktan uzak durarak olabildiğince doğal bir seyir içinde yaşamak gerekiyor her şeyi bebeğinizle beraber. Vakit geldiğinde her şeyi bırakıp bebeğinizin uyku öncesi rutinlerine başlamak gerekiyor ama düzen tutturacağım diye kendinizi ve evdekileri stres yapmanıza gerek yok. Bir de benim gibi ikinci bir çocuğunuz varsa bu rutinlerin içine o da dahil olmalı.

Uyku öncesi düzeninde banyo, sakinleştirici bir oyun, şarkı, masal okuma, pijama giydirme, yatmadan önce beslenme (su, süt, mama vs), iyi geceler dileme, anne babayı öpme gibi şeyler kendi tercih ettiğiniz size uygun bir sırayla bulunabilir. Seçim sizin?

Pekiyi uyku öncesi düzen (bedtime routine) ne fayda sağlar?:
-Bebeğinizin rahatlamasına uykuya hazırlanmasına sebep olduğu gibi,
-Çocuğunuzla her gün belli bir süre birlikte güzel vakit geçirmeniz demektir,
-Bebeğiniz belirli bir saatte uyuduğu için sizin ve ailenizin akşamları düzene girer.

Uyku öncesi düzende nelere dikkat etmek gerekir?
-Evinizin herhangi bir yerinde başlayabilir, ama mutlaka bebeğinizin yatak odasında bitmeli.
-Bebeğinizin uykusu gelmiş olmalı, uykusunun geldiğine dair işaretleri alınca başlamalı.
-Bebeğinizi sakinleştiren fiiller ve aktiviteler içermeli.
-Bu rutinler bütünü bebeğinizin zevk aldığı, hoşlandığı, memnun olduğu şeylerden oluşmalı. Bebeğiniz bu süreçte mutlu olmalı.
-Uyku öncesi düzene başladığınızda bebeğiniz bazen çılgınca oynamak ve içinde saklı kalmış enerjiyi atmak isteyebilir. Rahat olun ve bebeğinizin biraz rahatlamasına istediklerini yapmasına izin verin, seçtiğiniz sakinleştirici aktivitelere onu davet edin.

Bence kurallı ve düzenli olan her şey de mutlaka bir doğallık içinde olmalı. Uyku öncesi düzende de doğallığının, neşenin ve sevginin hissedilmesine izin verin.

Bizim uyku öncesi rutinlerimiz de şöyle:

-önce oğlumun pijamaları giydirilir
-bir cezve sütü ısıtıp biberonlara koyarız, yatak odasında komidinin üstüne koyarız
-banyoya yöneliriz, oğlumun çişini yaptırırız, bebek kapıda bekler.
sonra yatak odasına gideriz bebek, ben ve oğlum
-uyku zamanı geldi derim ama yatak odasında toplayacağım şeyler yapacağım işler varsa çocukların oynamasına izin veririm, ki çoğu zaman böyle olur, onların illa bir oyun zamanı olur rahatlarlar, (yatakta oraya buraya yuvarlanma, birbirlerine çarpma sonrasında gülüşme, yorganın altından birbirlerine cöö yapma falan) ben de onlarla konuşarak ortalığı toplarım
-işimi bitirince bebeğin altı alınır üstü değiştirilir ( üşütme ve hastalıklara tecrübelerimden dolayı çocukları geceleri banyo yaptırmıyorum, banyo bizde hep öğlen olur, geceleri ıslak mendille silip pijama giydiriyorum)
-ışık kapanır, kapı kapanır, sütler içilir (kızım her zaman içmiyor gerçi)
-bebeği biraz emziririm, ninni söylerim ayağımda sallarım, 15 dk da uyur, yatağına yatırırım
-buradan sonrası biraz değişkendir, oğlum bazen bizim yanımızda uyur sonrasında kendi odasına götürürüm, bazen sütünü içer içmez kendi odasında babası onu uyutur, bazen de babasının yanına gider beni bekler, bebek uyuduktan sonra onu uyuturum.. Oğlumun tercihine göre, uyku durumuna göre..
-oğluşu ben uyutursam yatağına yanına yatarım, seni çok seviyorum biliyor musun derim. Hmm, seviyon mu der. Evet derim. Bazen de özür dilerim, o gün bağırdıysam çağırdıysam. Öperim, 5 dk içinde uyur, kalkarım. Bu ara masal dinlemeye başladı masal da anlatıyorum.
-akşam en geç 22 de oğlum da uyumuş olur,
-işte bizim her gecemiz böyle geçer. Ben de mutfağa ya da bilgisayarımın başına geçerim.

Kızımın gece uyanmalarında emzirmezsem tekrar uykuya dönemiyor, gece uyanmaları hakkında ve çocukların kendi kendilerine uyumalarıyla ilgili yazılar da gelecek. İnşallah o yazılarla beraber bizim gece uyanmalarımız da azalır.

Uyku öncesi düzenini anladık da, nasıl uyutmak daha iyidir ayakta sallamak mı, emzirmek mi, beşikte sallamak mı vs. diye sorarsanız bilmiyorum diyeceğim. Bu sorunun her bebeğe uyacak bir cevabı var mıdır onu da bilmiyorum. Diğer yazıları yazmadan önce okuduğum yerlerde cevap alırım belki. En güzeli çocuğun kendisi uyuması tabiî ki ama illa sallanacaksa ana babaya en kolay yöntem ayakta sallamak sanırım. Ayak her yerde bulunur, misafirlikte de yolculukta da 🙂

Herkese kolay ve çabuk uyutmalar dilerim..

Bu yazının yazılmasında www.babycenter.com sitesinden yararlanılmıştır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...