Çocuklara 1-2 yaş arasında kahvaltı hazırlamak zor oluyor. Artık taneli şeyler yemeye başladıkları halde büyüklerin yediği herşeyi tam olarak yiyemiyorlar.
Şu an 18 aylık olan kızım için hazırladığım alternatifleri sizlerle paylaşıyorum. 1-2 yaş arası diyoruz ama kardeşine yaptığım kahvaltıları oğlum daha çok yiyor 4 yaşında olmasına rağmen. Onun da iştahı açıldı kardeşi sayesinde.
Muhallebi kıvamındaki kahvaltılar:
(Tariflerde çırpıcı dediğim alet el çırpıcısı, kek çırpıcı da deniyor. Tarifler 2 çocuk için, küçük bir çocuk için yapacaksanız yumurta hariç diğer malzemeleri yarıya indirmelisiniz.)
1- Süt Bulamacı:
Bizim Trakyada yetişkin yemeği olarak yapılır, yetişkinler için üstüne tereyağında kızdırılmış salça ya da kırmızıbiber koyulur. Çocuklara yaptığımda, soslu halini de kendimiz yiyoruz.
1 küçük yumurta, 2 bardak süt, 2 dolu çorba kaşığı un, 1 kaşık yağ, tuz
Bir kapta önce yumurtayı çırpın, ardından sütü ve unu ekleyip çırpın, tuzu koyun. Ufak tenceremsi bir tavada çırpıcıyla sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Muhallebi kıvamında ve görüntüsünde oluyor, Kıvam koyu gelirse süt ya da su ekleyip istediğiniz kıvamda pişirin.
Kızım ve oğlumun çok sevdiği bir kahvaltı bu. Un kavrularak da yapılabilir ama böyle daha kolay.
2- Patates Püresi
haşlanmış 2 büyük patates, 1,5 bardak süt, yarım kibrit kutusu kadar tereyağı, tuz
Genelde akşamdan pişirip dolaba koyduğum patatesleri patates eziciyle 5 dk da eziyorum. Tavanın altını yakıp sütü, yağı ve tuzu koyup çırpıcıyla sürekli karıştırdığımda blendıra bile gerek olmadan çok çabuk hazır olan bir kahvaltı.
Buna da bayılıyorlar, özellikle çabuk acıkmalarını istemediğim zaman yapıyorum, 1 tabak yiyince uzun süre tok kalıyorlar.
3- Mıhlama benzeri karışım
Biraz karadeniz yöresinin mıhlamasını andırıyor ama öyle koyu kıvamlı ve uzayan bir şey değil. İçinde de su yerine süt var.
2 kaşık sıvıyağ, kibrit kutusu kadar tereyağı, 3 dolu çorba kaşığı mısır unu, 1 kibrit kutusu kadar yağsız peynir, 1,5 bardak süt, tuz
Sıvı ve tereyağı tavaya koyun, mısır ununu ekleyin, kokusu çıkana kadar iyice kavurun. Ardından ezdiğiniz peyniri koyun ve şöyle bir karıştırdıktan sonra hemen sütü koyun. Çırpıcıyla sürekli karıştırın. Kaynayınca hazır.
Sadece terayağ koyarsam kavurma anında tereyağ birden yanabildiği için biraz da sıvıyağ koyuyorum.
Kavrulmuş mısır unu, terayağ ve peynir tadı çok muhteşem oluyor. Çocuklara yaptığımızda mutlaka biz de yiyoruz.
4- Muhallebi
Muhallebiye nişasta koyunca çok beğeniyor çocuklar muhallebiyi. Nişasta yerine pirinç unu da koyabilirsiniz.
2 çorba kaşığı un, 1 dolu tatlı kaşığı nişasta, 2 bardak süt, 3-4 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tereyağı
Herşeyi çırpıcıyla karıştırıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. En son birazcık sıvıyağ ya da varsa tereyağı katıyorum, ocaktan almadan önce. 1 tatlı kaşığı kadar. Şeker vermek istemeyen annelerdenseniz şeker yerine pekmez de koyabilirsiniz.
5- İrmikli Muhallebi
Kızımın ek gıdaya ilk geçtiği dönemde pirinç unlu değilde irmikli muhallebiler yapardım hep. İrmik un haline getirilmiş tahıllara göre daha faydalı.
3 çorba kaşığı irmik, 1 bardak su, 1 bardak süt, 1 dolu tatlı kaşığı un, 1 dolu tatlı kaşığı nişasta, 3-4 çorba kaşığı şeker
Tüm malzemeyi karıştırıp çırpıcıyla kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca hazır..
Kabızlık problemi olan çocuklar için kuru kayısıyı minik minik doğrayıp 1 bardak suyla kaynatın. Tarifteki su yerine bunu koyun, şekeri de biraz azaltın.
Her un aynı yoğunlukta olmayabiliyor, aynı tarif her evde aynı sonucu vermeyebiliyor. Tariflerde kıvam istediğiniz gibi koyu olmazsa, koyultmak için bir kasede yarım bardak soğuk su ve 1 dolu çorba kaşığı un karıştırıp istediğiniz miktarda ekleyin ve karıştırın (hepsini eklemeyebilirsiniz). Kıvamı açmak için karışıma yavaş yavaş su ve süt ekleyerek karıştınız.