Genel

İkiz Bebeklerimin Uyku Sorunu Hakkında Ne Yapmalı?

soru: merhaba.sitenizi tesaduf sonucu buldum ve uyku ile ilgili tüm yazılarınızı bir solukta okudum.genelde heryerde aynı şeyler yazıyor cocuklara iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmak için ama yine de sizin de aynı tecrübelerden geçip bunu kaleme almanız bana daha güvenilir geldi.cunku ben yazılanların gerçek hayatta uygulanabilrliğini gerçekten sorgular oldum.benim ikizlerim şu an 14 aylık.doğduklarından beri 2,3 saatten fazla uyuduklarını görmedim.uykuya dalmalarında her zman bir problem oldu.ancak bir yaşından sonra ben o şikayet ettiğim eski günlerimi bile mumla arar oldum.

zannedersem sizin yaşadığınız memeye bağımlı olma durumunu biz biberonla yaşıyoruz.bu aralar kesin kararlıydım şu bibreonu vermeyeyim gece bir şekilde suyla ve sallayarak felan inat edip vazgeçirebilirim sandım.ama kızımda asla bunu başaramadım.kızım korkunç ağlıyor eğer müdahale etmezsem.gerçi kucağıma bile alsa feryat figan bu sefer sakinleştirip uyutabilmek daha büyük sorun yine vazgeçiremedim.

bir de bir yaşından sonra bırakın 2 saati tam uyutuyorum 10 dakıkada bir yarım saatte bir sürekli uyanıp ağlıyor.ben nasıl bu biberondan vazgeçireceğim bu cocukları .oğlum ise bir şekilde sadece saat 23,24 gibi pirinç unlu  muhallebi yiyip tüm gece dalamayıp ayakta sabaha kadar uyutmay şekilinde.tek fark o kadar cok ağlamıyor ve suyla idare edilebiliyor.3 gundur bu şekilde.acaba uyanmaları bitermi bir süre sonra yoksa bu seferde sallanmak için mi uyanıcak.boşuna mı yapıyoruz.sallamayı kestiğimiz an uyanıp ağlamaya başlıyor.

benim bunları 5 dakikada bir sakinleştirip odadan çıkma gibi bir sansım olmuyor nerde kaldı 10 dakıka sonra gireyim.gecen gece 1 saat sakinleştirmekle uğrastık.neler yapmadık neler.carsafta sallamai ayakta vs bilimum ne varsa artık.bir yerlerde hata yaptım ama nerde ve nasıl kurtulacağım hiç bilmiyorum.ne yapacam ben .var mı tavsiyeniz.siteniz için teşekkürler,ellerinize sağlık büşra hanım.

Cevap:
Reyhan hanım, yazdıklarınızı okuyunca şok oldum. Allah kolaylık versin gerçekten.

ne yaparsanız düzelir bilmiyorum ayrıca ikiz bakmak çok ayrı bir meziyet ben uzağım ama bir kaç şeye dikkat etmenizi önereceğim:

1. çocukların gece uykularını güzel uyumları için günlük beslenmelerinden tatmin olmaları önemli. tatmin olmak, hem tat olarak lezzet almak hem de doymak anlamında anlaşılabilir. 12-18 ay çocukları hep değişik bir şeyler arıyorlar. ve bir çoğu hazır mamadan bıkmış oluyor. katı gıdalarla araları nasıl bilmiyorum pilav, haşlanmış patates gibi şeyleri seviyorlar. tokluk hissetmeleri ve değişik tatlar almaları mutlu ve huzurlu olmaları için önemli. mutlu ve huzurlu olmaları da gece uykuları için önemli. tabi iki çocukla yemek işi sizin için zor oluyordur ama mümkün olduğunca değişik şeyler yedirmeye çalışmanız iyi olur. ve daha çok akşam yemeğinde doymuş ve mutlu olmaları önemli. yatmadan önceki besleme ek öğün mahiyetinde olmalı.

2. gece su içiyorlar mı? çocuklar mama ya da süt içseler bile susuzlukları olabiliyor. biberonu sütle özdeşleştirdiyseler, bu yüzden suyu biberonla içmek istemeyebilirler. suyu yatmadan önce bardakla da verebilirsiniz. bazı çocuklar gece içleri yandığı için çok ağlıyorlar.

3. yatma saatine de dikkat etmek ve erkene çekmek gerekiyor. uyku saatleri geçince çok hırçın ve uyutulamaz bir hale gelmek bebekler için çok yaygın bir durum. uyku öncesi düzen ile ilgili sitemizdeki yazıyı okumuşsunuzdur, her akşam aynı olan bir uyku öncesi düzen ve yatma saati yerleştirmeye çalışırsanız büyük ölçüde değişen ve iyiye giden bir şeyler olabilir.

4. biraz da neler hissettiklerinden bahs edelim. anne olarak mutlaka çocuklarımıza çok şefkat duyuyoruz ama bazı çocuklar özellikle yumuşak ses tonu, kendilerini rahatlatan ve melodisinde şefkatimizi hissettikleri ninnilere çok ihtiyaç duyuyorlar. ve bu şekilde güven içinde olduklarını hissediyorlar. hem gün içerisinde hem de uyutmadan önce ekstra bir dikkatle rahatlatıcı cümleler ve ses tonu kullanmayı deneyebilirsiniz.

5.çocuğu “hadiii uyusana artııık yetti canıma” şeklinde bir ruh hali ve “hadi canım benim uyu tatlım” gibi iki ayrı ruh halinde salladığım zaman çocukta fark gördüğümü çok hatırlarım. gerçi sizin sinirleriniz yıpranmış olabilir haklısınız ama gene de denemeye çalışın. kafasını tepeden tutup alna doğru sürekli okşamak ve kısık sesle şarkı söylemek iyi olabilir. öpücükler, gülücükler, okşamalar, şarkılar çocuklar için çok önemli. bazı günler bakıyorum koşturmaktan iki çocuğumun da gözünün içine gülerek bakıp doğru dürüst bir kucaklaşma sevgi göstergesi bir şey yapmamışım. çocuklar hissediyor bu eksikliği mutlaka. ruh hallerinden anlaşılıyor.

6. huzursuz olmaları ve çok çabuk uyanmalarının arkasında başka ne gibi sebepler olabileceğini sizin de gözlemlemeniz ve bulmanız gerekiyor. uyandığı zaman neden uyanmış olabileceği ile etrafı gözleyerek tahminler yapın ve nedenleri yok etmeye çalışın. bu anne kafasını çok geliştiriyor 🙂

7. elimdeki ikizlerle ilgili bir kitapta ikisini aynı saatte yemek yedirin, aynı zamanlarda aynı şeyleri yapın yazıyor. hatta birine yemek yedirirken diğeri uyuyorsa uyuyanı uyandırın ve ona da yemek yedirin diyor. aynı anda aynı şeyleri yapmaları hem sizi rahatlatır, hem de ikizlerin güven duygusunun gelişmesini sağlayabilir. hatta kendi belirlediğiniz bir aya kadar beraber yatırın yazıyor kitapta. aynı odada yatmaları gerekiyor mutlaka.

8. çocukların mutlu olmaları için yemek gibi oyun konusu da önemli. haliniz var mıdır oynamaya tabi onu da düşünmek gerek, ama siz oynayamasanız bile mutlaka birileri enerjilerini atmaları için onlarla oynamalı. özellikle de yatmadan önce.

kolay gelsin, umarım değişen bir şeyler olur. ikiz bebeklerle ilgili kitaplar da var, onlardan da yardım alabilirsiniz. ve pratikanne‘nin uyku yazıları çok ayrıntılı, onları da okuyabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...