Genel

Ailece Oyunlar

Çocukların ikisi de bebeklikten uzaklaştılar. Oğlum 5,5 yaşında kızım da, 3,5 olmak üzere. Artık karşıya karşıya geçip oynanabilen oyunlar var olmaya başladı evde.

– Hafıza kartlarıyla oynadığımız güzel oyunlar var. Kartları ters olarak üst üste koyup 2 kişi oynarken 2'ye bölüyoruz. Herkes sırayla kendi kartlarından bir kart açıp ortaya koyuyor. Ortada çıkan kartların aynısını tekrar çeken her iki kartı da alıyor. Bu oyunu çocukların ikisi de zevkle oynuyor. Birbirleriyle oynayabiliyorlar, 3 kişi de oynuyoruz. (Aslında siteye koyarım diye kaç kez videoya çektim ama movie maker sorunum yüzünden hazırlayamadım bir türlü)

Klasik hafıza oyununu sadece oğlumla oynuyoruz, kızımın yaşı bu oyun için küçük. Sadece 6 tane kartla oynasak bile anlamıyor. Oğlum da 40 kartın hepsiyle oynayamıyor. 16-20 kart kullanıyoruz.  Kartları ters bir şekilde sırayla halıya diziyorsunuz. herkes 2 tane birden kart açıp bakıyor göstererek, sonra kapatıyor. Açılan kartları aklında tutmaya çalışarak birbiriyle aynı 2 kartı birden açmaya çalışıyor herkes. 40 ve üzeri kart kullanarak eşinizle de oynayabilirsiniz.

Hafıza kartlarının taşıtlı hayvanlı olanlarını değil de nesneli olanlarını alırsanız, 1 yaşındaki bebeğiniz için de çeşitli oyunlar geliştirebilirsiniz. Kırtasiye ve büyük oyuncakçılarda bulunuyor.

– Annemle çok oynadığımız tısık diye bir oyun var, fasulye oyunu da denebilir. Herkesin önünde 3 öbek oluyor. Öbeklerde 6 tane taş ya da fasulye. Sırası gelen istediği öbeğinden başlar dağıtmaya, başladığı öbekte bir tane taş bırakarak sırayla herkesin öbeğine birer taş koyar. En son koyduğu yerde 1 taş varken 2.sini koyarsa o taşları alır. En son koyduğu öbekte 2 taş varken 3.sünü koyarsa TISIK yapar, o öbek onun olur. Oyun sonunda en çok taşı olan kazanır. Bu oyunu oynadık çocuklarla, oğluma zevkli geldi kızım da katıldı ama pek anlamadı. Bir daha oynamadık. 7 yaş ve üzeri çocuklar için ideal bir oyun.

Jengalarla her yaşa hitap eden değişik oyunlar çıkartılabilir. 2 yaşındaki küçük çocuğunuz için jengaları salyangoz şeklinde halıya dizerek ortasından başlayıp yol gibi kullanarak dışarı çıkmasını isteyebilirsiniz. 3-4 yaş çocuğunuzla üçgen kare gibi şekiller yapıp, çeşitli nesnelere benzetebilirsiniz. Kule yapıp yıkabilirsiniz. .Hepsini sırayla yan yana dizmesini isteyebilirsiniz. Ya da dik bir şekilde sehpanın üstüne dizme oynayabilirsiniz. Çocuğunu yalnız başına yapmak istmeyecektir. Bir anne bir çocuk dizecek şekilde karşılıklı oyun haline getirebilirsiniz. 

Ve tabi en bilinen şekilde üst üste dizip içinden bir jenga seçerek "düşürmeme" becerisi gösterdiğiniz, düşürenin yandığı oyun tarzını daha büyük çocuklarla ve eşinizle karşılıklı oynayabilirsiniz.

– Dağınık kibrit çöpleri arasından bir tanesini çekip alırken "diğer kibrit çöplerini kımıldatmama" oyunu var bir de. Bu oyunu oynamak için özel kürdan tarzı şeyler satılıyor oyuncakçılarda. Başka bir kibriti kımıldatmadan bir tane çekebilen kişi, bir tane daha oynamaya hak kazanıyor. Başaramayanın sırası geçiyor. Çocuklarla bu oyunu oynamak çok eğlenceli oluyor.

– Oğlum bilgisayarda satranç oyununa merak salmıştı. Bilg.da oynamasın diye ahşap satranç seti aldık, satrancı tam bilmedikleri halde taşları dizip oynuyormuş gibi epey vakit geçiriyor çocuklar. Kafalarına göre kurallandırıp birbirlerini yeniyorlar 🙂 Biz de eşimle oynuyoruz.

Daha nice oyunlar var, oyuncakçılarda oyun setleri var. Tabu, amiral battı, karışık domino oyunları, kelime oyunları, 1000 gibi çok parçalı puzzları birlikte yapmak gibi. 7-8 yaş ve üstü çocuklarla oynanabilecek bu oyunlar, hem çocukla zaman geçirmek, hem onunla iletişimi güçlendirmek açısından öncemli. Hem siz de keyifli zaman geçirmiş "oyun oynamış" oluyorsunuz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...