Genel

Bebeklerde Katı Gıdalara Geçiş

Bebek ve çocukların yemek sorunları ile bildiğim yaşadığım her şeyi yazdım sitede daha önce. Hala aynı sorular geliyor 12-18 ay beslenmesiyle ilgili. Bakıyorum yazacaklarım yine aynı şeyler olacak. Aynı şeyleri yazmaktansa farklı üslupta ve bakış açısıyla yazılmış bu yazıya yer vermek istedim. Özellikle katı gıdalara geçiş döneminde olan bebekler için.

Katı gıdaları vermeye ilk başladığınızda bebeğiniz herşeyi seviyor gibi görünebilir. Daha sonra seçici davranıp sadece bir besin dışında birşey yemeyebilir. Bu katı gıdaya başlayan bebeklerde çok sık görünen bir durumdur. Çoğu bebek besin ihtiyacının büyük kısmını anne sütünden alırlar. Fakat özellikle 9. ayda besin ihtiyacı artmaya başlar ve süt ihtiyacı azalır. Bebeğinizin alımının ihtiyacını karşıladığından emin olmak için beslenme stratejinize şunları da ekleyin.

Ekmek yemesine izin verin:
Ekmek ya da en çok neyi yemeyi seviyorsa. Birçok bebeğin haftalık besin veya aylık besin
programı var gibidir. Bu dönemde tek birşey yerler. En iyisi onun besin seçmesine saygılı olun. Zaman içinde eğer imkan
tanınırsa çocuk kendi tat repertuarını oluşturur.

Tam tahıl olduğundan emin olun:
Elbette bebeğiniz bir iki gıdayı kabul ediyorsa da yüksek kalitede beslendiğinden emin olun. Eğer ekmek, kraker gibi unlu ürünler istiyorsa tam tahıl ürünü olmasına dikkar edin. Eğer meyve veya meyve suyuysa,  tatlandırılmamış olmasına dikkat edin ve daha besleyici olanları vermeye çalışın; kayısı, şeftali, portakal gibi.

Yapabilirseniz ilave edin:
Bebeğinize bir besini veremediğiniz zaman, bunu başka şeylerle birlikte vermek yanlış değildir.
Ekmeğine vermek istediğiniz besini sürün, tost yapın veya ekmeği havuç, peynir meyve gibi diğer ihtiyaçları ile pişirin. Eğer istediği tahıl ürünü ise buğday tohumu, havuç, elma, kayısı gibi meyvelerle veya kurutulmuş meyveler ile karıştırın.

Püreyi bırakın: Bebeğinizin bu itirazının nedeni yeterince püre yemiş olması ve erişkinler gibi normal  gıdalara hazır olduğunun bir göstergesi olabilir. Yiyebileceği yumuşaklıktaki iri taneli gıdalara geçerek gelişmekte olan damağına uygun lezzetler sağlayabilirsiniz.

Mönüyü çeşitlendirin:
Bebeğiniz hep aynı yiyecekleri yemekten sıkılmış olabilir, iştahını arttırmak için değişiklikler gerekebilir. Bebeğin mönüsünü ayarlarken, herkesle birlikte yemek yemesini de deneyebilirsiniz.

Külahları değiştirin: Yeni bir inatçılık ve bağımsızlık dönemi de başlıyor ve bu nedenle de ağzını yemek saatinde sıkıca kapıyor olabilir. Yeme sorumluluğunu kendisine verin, böylece daha istekli yiyebilir.

İştahını kapatmayın: Birçok bebek çok fazla su, mama ve anne sütü aldığı için çok az yer. Bebeğinize günde faydalı meyvelerden 2 porsiyon ( mümkünse biri meyvesuyu, diğeri büyük meyve şeklinde ) vermelisiniz. Eğer daha fazlasını isterse su veya sulandırılmış meyvesuyu verin ve bunları gün içine dağıtın. Eğer annesütü veriyorsanız ne kadar süt aldığını tam olarak bilemezsiniz fakat emin olabilirsiniz ki günde 3 -4 defadan fazla emzirmek iştahını azaltabilir.

Yemek arası atıştırmaları engelleyin:
Bebek öğünlerde ne alırsa alsın öğle öncesiyle ve öğleden sonrasıyla sınırlayın. Eğer atlanan öğün varsa atıştırma saatindeki miktarı biraz arttırarak bir sonraki öğüne kadar geçişi kolaylaştırabilirsiniz.

Gülmeyi ihmal etmeyin : Beslemekte zorlandığınız zaman, tabağa mümkün olduğunca az yemek koyun, bazı oyunlar yaparak yedirmeye çalışın. bebek siz istediğiniz için değil, aç olduğu için yediğini hissetmelidir. Eğer kesinlikle daha fazla istemiyorsa veya hiç yemiyorsa tabağı önünden alın ve yemeği bitirin.

Eğer iştahsızlıkla birlikte enerji azlığı, çevreye karşı ilgisizlik, gelişimde gerilik, yetersiz kilo alımı veya belrgin kişilik değişikliği mevcutsa bebeğinizi bir doktorun görmesi gerekir.

Kaynak: www.bebegimneyesin.com

Bunlar da hoşunuza gidebilir...