Bir ziyaretçimiz bu yazıda süt hakkında yazılanların kaynağını sormuş, kısaca özetliyorum, linkler aşağıda;
Çindeki süt skandalı 2007’nin sonlarında ortaya çıktı; Çin’de üretilen süt tozunda melamin maddesi bulunmuş, bebek mamalarında da kullanılan süt tozu yüzünden 5 bebek ölmüş ve 53 bin çocuğun böbrekleri iflas etmişti. Plastik ambalajlarda bile kullanılması tehlikeli olan melamin maddesinin gıdalarda bulunması yüzüden Çin Gıda Güvenliği Genel Müdürü Zheng Xiaoyu idam edilmişti. Melamin maddesinin katılma sebebi ise, hile amaçlı protein miktarının çok gibi gösterilmesi içindi.
Skandal üzerine bir çok dünya ülkesi Çin’den süt tozu alımını durdurdu. Ama Türkiye’deki bir çok firma Çin’in elinde kalan süt tozuna çok ucuz olduğu için ilgi gösterdi. Bu dönemden Ekim 2008’e kadar Çin’den Türkiye’ye 22 milyon dolarlık süt tozu ithal edildiğini bazı çevreler açıklamıştı. Süt tozu köpek maması adı altında sokulmuştu.
Çikolata, dondurma, bebek maması, yoğurt gibi sütün kullanıldığı her gıdaya katılan Çin süt tozundaki melamin; dünyanın bir çok ülkesinde skandaldan sonra toplatılan ürünlerde tespit edilmişti. Ancak Ekim 2008’de Bugün gazetesinin, Tarım Bakanlığına Türkiye’deki bebek maması, çikolata vb. ürünlerde melamin olup olmadığını araştırma talebini iletmesiyle TÜRKİYE’DE MELAMİNLİ ÜRÜNLERİ TESPİT EDECEK CİHAZIN OLMADIĞI ortaya çıktı.
Zaten aynı ay, yani Ekim 2008’de Çin’den çikolata, bebek maması gibi süt menşeli ürünlerin ithalatı durduruldu. Ama Türkiye’de tüketici çevrelerin taleplerine rağmen ürün toplatılma olmadı.
Hükümet, üretici piyasadsında gitgide ucuzlayan ve üreticinin elinde kalan fazla süte rağmen, marketlerde süt tozuyla yapılan sütlerdeki artan fiyatlar yüzünden çıkan kavgaya Mayıs 2009’da çözüm geliştirdi (!) Kaçak ve ne olduğu belirsiz süt tozu işinin önüne geçmek için piyasadaki fazla sütün çekilerek devlet desteğiyle süt tozu üretilmesinin başladığını açıkladı. Yani kötünün iyisi bir duruma geldik. Bu desteğe rağmen hala Çin’den ne kadar kaçak süt tozu ithal ediliyor olduğu belirsiz.
Özellikle gıdaların etiketlerini köşesini bucağını dikkatle okuyup, Made in China ya da Made in PRC (People’s Republic of China – Çin Halk Cumhuriyeti) yazan şeyleri almayın. İthal süt tozu en çok süt, peynir ve yoğurtta kullanılıyor. Çikolata ve bebek mamalarında da.
Kısaca özetlediğim bu haberlerin ayrıntılarını bulabileceğiniz linkler:
Kriz yüzünden Çin, süt tozunu satacak yer arıyor, zira birçok ülke tüketicisini koruyor ve Çin`den süt tozu alımına izin vermiyor. Çin haliyle fiyat kırmak ve Türkiye gibi denetimsiz veya anlayamadığımız başka bir denetim sisteminin içinde olan ülkeleri hedef almak durumunda
Bu bağlamda tarım dünyasında değerli yazıları ile bilinen Ali Ekber Yıldırım`a kulak vermek gerek. Tüm masraflar ve yem fiyatları sürekli tırmanıştayken çiğ süt fiyatı iki yıldır yerinde sayıyor, hatta aşağıya çekiliyor. Son yıllarda Batı`nın etkisiyle, baskısıyla büyük ölçekte endüstriyel süt hayvancılığı desteklendi, mevcut işletmeler büyütüldü, sektörle ilgisi olmayan pek çok yatırımcı cazip teşviklerle süt hayvancılığına yöneldi. Küçük üreticinin, işletmecinin beli büküldü.
http://www.gidasanayii.com/modules.php?name=News&file=article&sid=15697
Çin’den köpek maması adı altında 22 milyon dolarlık süt tozu getirildiğini iddia eden Celep, şirketlerinin süt tozu nedeniyle 24 bin lira zarar ettiğini açıkladı. Süt fiyatlarının düşmeye devam ettiği halde sanayicilerin süt ürünleri fiyatlarını düşürmediğini anlatan Celep, litresi 0.55 kuruşa kadar düşen süt fiyatlarının marketlerde 1.8 liraya satıldığını belirtti.
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=110488&KTG_KOD=390
Türkiye`nin sadece 2007 yılında Çin`den 845 ton toz ve granül halde süt ve krema ile hububat karışımlı mamul ürün ithal ettiği ortaya çıktı. Rakamlar ürkütücü:
http://www.tumgazeteler.com/?a=4217207
Çin Halk Cumhuriyetinden 2006 yılında süt tozu ithal edilmediği, 2007 yılında yaklaşık 742 ton, 2008 yılında ise yaklaşık 379 ton süt tozu ithalatı gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:
“Söz konusu ithalatın tümü ihraç edilmek kaydıyla Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında gerçekleştirilen ithalattır. 9 Ekim 2008 tarihi itibariyle de Çin Halk Cumhuriyeti menşeli süt ve süt ürünleri, süt ve süt ürünleri içeren bebek mamaları ile süt ve süt ürünleri içeren çikolata ve benzeri gıda maddelerinin ithalatı yasaklanmıştır.
http://www.gidabilimi.com/haberler/1-son-haberler/2332-cinden-sut-urunleri-ithalati-yasaklandi
BUGÜN, Uzakdoğu`dan gelen süt tozu, sütlü çikolata ve sütlü mama gibi gıda ürünlerinde melamin maddesi olup olmadığını Tarım Bakanlığı`na inceletmek istedi. Bakanlık cevap verdi: Elimizde cihaz yok…
http://www.tumgazeteler.com/?a=4208020
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, süt fiyatlarındaki düşüşün önlenmesi amacıyla, piyasadaki fazla sütün çekilerek devlet desteğiyle süt tozu ürettirilmesi uygulamasının başladığını, bu amaçla 12 firmayla anlaşma sağlandığını bildirdi.
http://www.haber7.com/haber/20090516/Sut-sektorune-sut-tozu-destegi.php