Genel

Bebeklerde Gaz Sancısı ve Kolik Ağlamaları

Gündüz bebeğimizin hiçbir şey yok, sağlık problemi de yok.  Akşam 9 – 10 dan sonra geceleri bağırmaya başlıyor. Her işimizi bırakıp koşturmacaya başlıyoruz. Her gece saat 4 den önce yatamıyoruz. Yardımcı olursanız sevinirim.

Bebeğiniz; 15. günden sonra özellikle akşam saatlerinde ağlamaya başlamışsa, ağlamaları 4-5 saat sürüyorsa, yer değiştirdiğinizde ve onu rahatlatmaya çalıştığınızda ağlamaları ara sıra kesilebiliyorsa, büyük ihtimalle kolik yani gaz sancısı nedeniyle ağlıyordur. Bunlar kolik belirtileri.

Bir çok uzmanın yaklaşımı, kolik ağlamalarının tek bir sebebi olmadığı çok çeşitli sebeplere bağlı olduğu şeklinde. Ama hepsinin üzerinde durduğu en yaygın sebep annenin endişeli ve kaygılı olması sebebi.

Bebeklerde kolik ağlamasına sebep olan en büyük etken annenin bir şekilde, stres ve endişe yaşıyor olması ve bunu bebeğine yansıtması. Bu bazen etraftaki büyüklerin bebek bakımıyla ilgili aşırı müdahaleci olması, bazen annenin bebek bakımıyla ilgili kendini yorgun ve yetersiz hissetmesi ve buna bağlı suçluluk duygusu, bazen annenin eşinden veya çevresinden göremediği ilgi açlığı, ya da başka bir şey olabiliyor imiş. En çok da etraftan müdahale gören, bebeğinin bakımındaki hakimiyeti kendisine verilmeyen annelerin bebeklerinde kolik görülüyormuş.

Annenin kolik sorunu hakkında bilinçlenmesi ve sorunun çözümünün kendi psikolojisinin düzelmesiyle ilgili olduğunu öğrenmesinin ardından, kolik ağlamaları % 80 azalıyormuş.

En büyük etken annenin kaygılarının bebeğe geçmesi olsa da, bazen tamamen başka sebeplere bağlı da olabildiğini uzman doktorlar belirtiyorlar. Diğer etkenler annenin beslenmesi, emzirme sırasında yapılan bazı yanlışlar olabiliyor.

Annenin aldığı besinler bebeğe geçtiği zaman da kolik ataklarının arttığına dair çalışmalar var. Annenin doğru beslenmemesi anne sütü yoluyla bebeği çok etkiliyor.. Daha önce internette okuduğum yazılardan aklımda kaldığı kadarıyla, gazı önlemek için annenin dikkat etmesi gerekenler:

– Karmakarışık beslenmek, hemen her bünyede aşırı gaz yapar. Yediğiniz yemekler sağlıklı besinler olsa da, emziriyorum ihtiyacım var düşüncesiyle bir kerede 10- 15 çeşit besini midenize sokarsanız sindirim zorluğu yaşayacağınız gibi bebeğinizde gaz problemi oluşmasına sebep olabilirsiniz. 10 çeşit abartı gibi görünüyor ama bazen kolayca mideye sokabiliyoruz. (Çorba+ yemek+ pilav+ salata+ turşu + yoğurt+ komposto+ tatlı+ arkasından çay+ meyve+ kuruyemiş+ helva) tüm bunları bir yemekte ve yemeğin hemen arkasından çay faslında alan bir annenin sindirimi hayli zor olur. Tatlı, meyve, helva gibi gıdaları ya yemekten önce ya da yemeklerin üzerinden 2 saat geçtikten sonra tüketmek gerekir. Emziren bir anne için en ideal öğün çorbanın ve ev yapımı komposto gibi sıvı gıdaların bol tüketildiği, ana yemekli bir öğündür. Ara öğün olarak da meyve çayları ve hurma anne sütü için faydalıdır.

– Anneler kafeinli ve gazlı içecekleri tüketmemeye dikkat etmemeli; çay kahve kola gibi. Bunlar da bebeğin kolik sancılarını en çok arttıran şeyler.

– Her bünyede aynı şey geçerli olmamakla birlikte, salata, portakal, mercimek (ve diğer baklagiller), inek sütü gibi gaz yapmasıyla ünlü olan yiyeceklerden tükettiğinde bebeğin ağlamalarının artıp artmadığını anne ölçmeli. Kendisine etki eden yiyecekleri tespit etmeye çalışmalı. Şunu yersem bebeğim bu gece mutlaka ağar diyen tespit etmiş annelerle karşılaşmıştım.

– Sindirimini zorlaştıran, gaz yapan ve bebeğe geçtiğinde rahatsızlık veren diğer gıdalar da, vücudun tanımadığı yapay gıdalardır. Cips, bisküvi, kraker, çikolata vs gibi paket ürünlerden de emziren annelerin özellikle kaçınması gerektiğini bir çok uzman söylüyor.

– Bebeklerde görülen, mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçması olarak tabir edilen gastro özefagial reflü de kolik sancılarına sebep olabiliyormuş. Annenin kuruyemiş, çikolata gibi gıdaları tüketmesi bu hastalığı arttırdığı belirlenmiş.

Emzirme sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

-Bebekte gaz oluşmasına sebep olan bir etken de, çok uzun süre emzirmek. Bebekler annenin sütünü iki memeden toplam 15-20 dk içinde alıyorlar. Daha fazla emzirmek annenin gazının da bebeğe geçmesine sebep oluyormuş bulgulara göre.

– Annelerin bazen 45 dk ya varabilen uzun sürelerde emzirmeleri ise bebeğin aç kalacağı korkusundan kaynaklanıyor. Doktorumun tavsiye ettiği şekilde her iki bebeğimi de emzirerek bu kaygıyı hiç yaşamadım. Doğumdan sonra ilk 4 ay, emzirme aralarında mutlaka 2,5 saat geçmesine dikkat ettim doktorun tavsiyesiyle. Bunu gördüğüm her anneye söylüyorum. 2,5 saat içinde bebek acıkıyor ve anne sütünü hemen bitiriyor. Nazlı nazlı emen bir bebeği aç mı kaldı korkusuyla uzun uzun emzirmekten kurtulmuş oluyorsunuz, bebeğin gelişimi de iyi oluyor. Ve bebek iki memeyi toplam 15-20 dk.da emiyor.

– Kolikleri önlemek için emzirmeden sonra bebeğin, yarım saat hiç değilse 15 dk. özellikle akşam vakitlerinde dik pozisyonda tutulması gerekiyor. Anne ya da babanın omzuna yaslanmış, karnının sıcak tutulmuş olduğu, sırtına pıt pıt vurulan şekil.. Klasik gaz çıkarma pozisyonu da olan bu şekil, bebeğin gazı çıksa bile sırtına pıt pıta devam ederek ve bazen evin içinde dolaşarak yarım saate tamamlanmalı. 

Bebekte yapılabilecekler:

– Bebeğin karnını sıcak tutmak, akşamları karnına ütüyle vs ısıttığınız sıcak havlu koymak.
– Karnına masaj yapmak, zeytinyağı kullanabilirsiniz. Ya da bebeğin her alt değişiminde zeytinyağı sürebilirsiniz karın bölgesine bu da bebeği rahatlatır. Pişik olmasın diye hem altına hem göbeğine yayarak sürerdim bebeklerime.
– Yüzü koyun yatırma bebeği kolik açısından en rahat ettiren poziyon. Ani bebek ölümleri riskinden korkuyorsanız bebeği 45 derece yan yatırıp yanına, üstüne elini atabileceği yumuşak bir yastık vs koyabilirsiniz. Özel bebek yastıkları da var.
– Bebeklerin kolik sancıları için olan rezene çaylarından verebilirsiniz, ama bunların fazla kullanımı da tehlikeli olabiliyormuş, ölçüyü aşmayın.
– Ağlama saati gelince banyo yaptırabilirsiniz, bu da çok rahatlatır.
– Bebeğe mama veriyorsanız çok az, bir çay kaşığının ucuyla muskat da koyabilirsiniz. (Geçenlerde daha yeni tanıdım görüntü olarak cevize benzeyen, rendelenen, pırasa karnabahar gibi yemeklerdeki garip tadı alması için kullanılan, aktarda satılan muskat denilen baharatı. Annem a biz bunu bebek mamasına katardık gaz yapmasın diye dedi, sonra kayınvalidem de bu gaz yapmasın diye bebek mamalarına katılan şey ya dedi.)

Kolikli bebekler ortam değiştirmekle veya sesle rahatlar:

– Çok kişiden duydum kolik bebekleri gecenin bir yarısı arabayla gezdirerek susturduklarını. Balkona çıkmak, camdan baktırmak, banyo mutfak gibi bebeğin girmediği odaları gezdirmek, evin dış kapısını açıp şöyle bir baktırmak gibi aklınıza gelen her seçeneği deneyebilirsiniz. Uzun süren bir ortam değişikliği daha faydalı olur.

– Saç kurutma makinası sesi, elektirik süpürgesi ya da çamaşır makinası sesiyle susturanlar da var. İnsan ne kadar aciz, bunları uygulayanları da çok duydum.

Bebekler için sesler çok önemli, özellikle annenin sesi, Küçük Bebeklerde Gece Uykusu Ve Sesler yazısında ayrıntılı bahs etmiştim.

Benim bebeklerimde ilk ayın sonunda bazı geceler aynı saatlerde hafif ağlamalar oldu. Emzirdikten sonra yatağa yüzü koyun yatırıp yanında yatıp sırtına pıt pıt yapardım ve şarkı söylerdim. Gün içinde de sırta yapılan pıtpıtlar eşliğinde şarkı ve ninnilere devam ettim. Zaten her zaman mekanda daima bir şeyler mırıldanan, müziksiz yapamayan biri olarak bebeklerime ses terapisi yapmak çok eğlenceli olurdu benim için. Bebekte gaz olmasın diye en çok dikkat ettiğim şey ise çok çeşidi aynı anda almamak ve sağlıklı beslenmekti. Zaten karışık yememek konusunda aşırı bir hassasiyetim (hatta takıntı da diyebiliriz) var, emzirirken bile yemekten sonra 2 saat geçmeden ağzıma bir lokma koymazdım.

Bebeğinizin kolik ağlamaları varsa da, en geç 6. aydan sonra geçecektir. Geçici bir dönem olduğunu düşünmek de iyi bir tesellidir. Kolik ağlamalarının ve sancıların bebeğe bir zararı yoktur. Anne babaları bunu bilmek de rahatlatır.

Kolaylıklar dilerim.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...